Mkb-ondernemers positief over omzet en werkgelegenheid

Het midden- en kleinbedrijf heeft de wind weer in de zeilen. Ondernemers zijn in meerderheid positief over omzet- en werkgelegenheidsgroei. Slechts 1 op de 10 ondernemers vindt dat het slechter met hun bedrijf gaat dan een jaar geleden. Dat blijkt uit een peiling van MKB-Nederland, die door Panteia en De Ondernemer.nl is gehouden onder de bezoekers van de Week van de Ondernemer. De 20ste editie van de Week van de Ondernemer start op 9 mei in de Jaarbeurs Utrecht.

Een meerderheid van 56 procent van de mkb-ondernemers vindt dat het beter met hun bedrijf gaat dan vorig jaar, al zijn de verschillen per sector behoorlijk. Met een index van respectievelijk 66 en 61 steken industrie en ICT met kop en schouders boven andere sectoren uit. Bij ruim een derde (35 procent) van de mkb-bedrijven is de situatie vergelijkbaar met een jaar geleden. Een kleine minderheid van 9 procent vindt juist dat het slechter gaat.

Waar het gaat om de verwachtingen ten aanzien van omzet en werkgelegenheid scoort de ICT-sector het hoogst. Gemiddeld stijgt het aantal medewerkers dat mkb-bedrijven in dienst nemen met 2 procent, in de ICT is dat met 5,3 procent. Ook qua omzetontwikkeling zit deze sector met een plus van 6,7 procent boven het gemiddelde van bijna 6 procent. De bouw is hier een goede tweede, met een door ondernemers verwachte omzetgroei van 6,5 procent. In deze sector groeit de werkgelegenheid naar verwachting met 3,6 procent.De peiling laat zien dat het mkb sterk inzet op vernieuwing. De ondernemers schrijven de positieve ontwikkelingen in hun bedrijf met name toe aan uitbreiding van hun marketingactiviteiten, de introductie van nieuwe producten of diensten en meer aandacht voor e-commerce.

Voornaamste belemmering die ondernemers in hun bedrijfsvoering ervaren, is het vinden van goede medewerkers. Een ‘goede’ tweede is de regelgeving door de overheid. Niet voor niets pleit MKB-Nederland in Den Haag al langer voor de invoering van een MKB-toets, die ervoor moet zorgen dat nieuwe wet- en regelgeving werkbaar is voor en aansluit op de praktijk van kleine en middelgrote bedrijven. De ondernemersorganisatie gaat ervan uit dat die toets er onder het volgende kabinet ook zal komen.

Week van de Ondernemer
De Week van de Ondernemer, een initiatief van MKB-Nederland en De Ondernemer.nl., vindt van dinsdag 9 tot en met donderdag 11 mei plaats in de Jaarbeurs in Utrecht. De peiling is gehouden onder een representatieve groep van bijna 600 mkb-ondernemers die de Week bezoeken.De Week van de Ondernemer is al jaren het grootste ondernemersevenement van Nederland. Traditiegetrouw worden de drie beursdagen door duizenden ondernemers uit uiteenlopende sectoren bezocht. Tijdens het evenement gaat het om kennis, inspiratie en netwerken. Het programma biedt ondernemers de gelegenheid zich in één dag te laten informeren, stimuleren en inspireren op diverse vakgebieden; via een zelf gekozen programma, met thematische workshops en sessies met toonaangevende sprekers uit de wereld van bedrijfsleven, sport en wetenschap.

Meer informatie: zie www.weekvandeondernemer.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *