MKB-Nederland: Ondernemersfonds moet ten goede komen aan ondernemers

MKB-Nederland wil dat gemeenten ondernemersfondsen niet gebruiken als verkapte bezuiniging, door de kosten van publieke taken af te schuiven op ondernemers.

Evenementen mogelijk gemaakt door gementen, bewoners en bedrijven

ondernemersfonds
Het fenomeen ondernemersfonds is in opmars, in ruim honderdvijftig gemeenten zijn de afgelopen paar jaar een of meerdere fondsen opgericht. Het gaat daarbij om geld dat de gemeente ophaalt via een voor alle ondernemers in een binnenstad, winkelgebied of op een bedrijventerrein verplichte belasting of heffing, bijvoorbeeld een opslag op de onroerende zaakbelasting of reclamebelasting. Het bedrijfsleven ontvangt deze middelen terug om in te zetten voor collectieve zaken, zoals promotie en marketing, maar ook meer veiligheid of gezamenlijke inkoop van diensten.

publiek private samenwerking
Een goede samenwerking tussen gemeente en bedrijfsleven is alleen maar toe te juichen, vindt MKB-Nederland. Maar voorop moet staan dat gemeente haar publieke taken blijft financieren uit eigen algemene middelen. Het kan niet zo zijn dat de kosten hiervoor – als verkapte bezuiniging – via het fonds op het bord van ondernemers belanden. Ook mogen gemeenten niet eenzijdig besluiten een ondernemersfonds op te richten, de wens hiervoor moet altijd van ondernemers zelf uitgaan.

lastenverzwaring ondernemers
MKB-Nederland adviseert ondernemers om bij de oprichting van een ondernemersfonds samen met de gemeenten een overeenkomst op te stellen, een zogenoemd Service Level Agreement. Hierin staat voor welke publieke taken de gemeente financieel verantwoordelijk is. Een gezond midden- en kleinbedrijf is immers van groot belang voor het economisch klimaat in regio’s. “Bezuinigingen van lokale overheden mogen niet leiden tot lastenverzwaringen voor ondernemers.” Deze belofte van premier Rutte op het Jaarcongres van MKB-Nederland in 2010, brengt de mkb-koepel lokale overheden graag in herinnering.

masterclass
Om ondernemersfondsen verantwoord in te zetten en oneigenlijk gebruik en wildgroei in de toekomst te voorkomen, koppelt MKB-Nederland haar expertise aan die van mkb-ondernemers die veel kennis en ervaring hebben met een ondernemersfonds. Tijdens een speciale masterclass donderdag 10 mei in Breukelen, bespreekt de mkb-koepel met hen een actieplan.

Experimentenwet
Eind vorig jaar eindigde na 2,5 jaar de Experimentenwet BIZ (bedrijveninvesteringszone), een van de meest populaire vormen van een ondernemersfonds. Het ministerie van economische zaken evalueert op dit moment die wet, MKB-Nederland is daar nauw bij betrokken. De ondernemersorganisatie stond destijds aan de wieg van de BIZ.

Bron: MKB Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *