Middenbedrijf optimistischer dan kleinbedrijf

Het Nederlandse ondernemersklimaat is volgens MKB-ondernemers in de afgelopen vijf maanden verslechterd. Het kleinbedrijf verwacht de komende twaalf maanden nog geen verbetering. Het middelgrote bedrijfsleven ziet de toekomst daarentegen rooskleuriger in. Een derde van de ondernemers in het middenbedrijf verwacht een verbetering van het ondernemersklimaat. Dit blijkt uit het ING OndernemersBericht, een periodiek onderzoek onder 1138 ondernemers in het midden- en kleinbedrijf. Terwijl het kleinbedrijf de bedrijfsinvesteringen de komende twee jaren nog niet opschroeft, is circa 40% van de ondernemers in het middenbedrijf dit wel van plan. Een derde van de ondernemers in het middenbedrijf verwacht komend jaar dan ook een beroep te doen op externe financiering, tegenover 10% van de ondernemers in het kleinbedrijf.

ondernemersindex ingDe ING OndernemersIndex – een graadmeter voor de financiële resultaten van het kleinbedrijf (< 50 werknemers) – staat een punt lager ten opzichte van vijf maanden geleden. Daarmee staat de index zestien punten onder de neutraalstand van 100. Gezien de beperkte afname ten opzichte van vijf maanden geleden lijkt het er op dat het dieptepunt hiermee is bereikt. Overigens staat het middenbedrijf (50-250 werknemers) er met een Ondernemersindex van 101 een stuk beter voor.

Eén op de vijf ondernemers in het kleinbedrijf positief
Voor de komende twaalf maanden verwacht 42% van de ondernemers in het kleinbedrijf een verdere verslechtering van het ondernemersklimaat in Nederland. Bijna één op de vijf ondernemers verwacht daarentegen een verbetering. Bij bedrijven met meer dan 50 werknemers verwacht ruim een derde van de ondernemers dat het ondernemersklimaat de komende twaalf maanden zal verbeteren.

Financiële situatie blijft onveranderd
Bij 45% van de ondernemers in zowel het midden- als het kleinbedrijf is de financiële situatie van het bedrijf de laatste twaalf maanden verder verslechterd. De meeste ondernemers in het kleinbedrijf verwachten dat de financiële situatie komend jaar stabiliseert en niet verder verslechterd. Ondernemers in het middenbedrijf verwachten daarentegen dat hun financiële situatie komend jaar verbeterd.

Gunstige tijd voor bedrijfsinvesteringen
Bijna 40% van de ondernemers in het kleinbedrijf vindt het nog altijd geen gunstige tijd voor bedrijfsinvesteringen. Volgens 20% is het nu wel een gunstige tijd. Dit is vergelijkbaar met de stemming in mei. Overigens is het middenbedrijf (50-250 werknemers) ook op dit vlak optimistischer. Ruim een derde van de ondernemers is van mening dat het nu juist wel een gunstige tijd is voor bedrijfsinvesteringen. Circa 40% van de ondernemers in het middenbedrijf is dan ook van plan de komende twee jaar meer in de onderneming te investeren. Bij het kleinbedrijf verwacht 17% meer te investeren, terwijl 55% denkt evenveel te investeren als het afgelopen jaar.

Middenbedrijf ligt vaker wakker dan kleinbedrijf
Hoewel het middenbedrijf optimistischer is over de toekomst, heeft 60% van de ondernemers in dit segment de afgelopen drie maanden wel eens wakker gelegen vanwege zorgen om het bedrijf. Bij het kleinbedrijf is dit 53%. Met name ondernemers in de bouw, detailhandel, horeca en transport liggen ’s nachts over hun onderneming te piekeren.

Kleinbedrijf gefinancierd met eigen middelen
Slechts 10% van de ondernemers in het kleinbedrijf verwacht volgend jaar externe financiering nodig te hebben, tegenover 30% van de ondernemers in het middenbedrijf. Het afgelopen jaar heeft 21% van de kleine bedrijven en 44% van de middelgrote bedrijven een beroep gedaan op externe financiering. Indien ondernemers in het kleinbedrijf financiering nodig hebben gebruiken ze eerst de eigen middelen, daarna gaan ze naar de huisbank. Naarmate een bedrijf groter wordt (>10 werknemers) komt de huisbank op de eerste plaats.

Ondernemers vinden het terecht dat banken kritisch zijn in kredietverstrekking
Twee derde van de ondernemers in het middenbedrijf en de helft van de ondernemers in het kleinbedrijf is het eens met de stelling “Het is terecht dat banken kritisch zijn op het verstrekken van krediet.” Meer dan de helft van de ondernemers in zowel het midden- als het kleinbedrijf is het eveneens eens met de stelling “Door onvoldoende financiële kennis lopen ondernemers financiering mis.”

Bron: ING ondernemersbericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *