Krapte op de arbeidsmarkt blijft toenemen

De spanning op de arbeidsmarkt is opgelopen naar een nieuw hoogtepunt: gemiddeld 93 vacatures per 100 werklozen. In het eerste kwartaal waren dat nog 88 vacatures per 100 werklozen. Ook het aantal banen is verder gestegen in het tweede kwartaal. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over de arbeidsmarkt.

Bij gebrek aan Nederlands personeel wordt steeds vaker een beroep gedaan op internationaal personeel

Bij vijf van de veertien bedrijfstakken heeft het aantal openstaande vacatures nu een nieuw hoogtepunt bereikt. Dit geldt o.a. voor de horeca, waaronder ook veel banen in de (verblijfs)recreatie worden gerekend. In de categorie ‘Cultuur, Recreatie en overige diensten’ kromp het aantal openstaande vacatures in het tweede kwartaal naar 7700 (t.o.v. 8200 in het eerste kwartaal)

In het tweede kwartaal van 2019 nam het totaal aantal openstaande vacatures met 6 duizend toe tot 284 duizend. Het aantal werklozen daalde met 11 duizend naar 305 duizend.

Aantal vacatures blijft toenemen

Eind juni 2019 was het aantal openstaande vacatures opgelopen tot een nieuwe recordstand van 284 duizend. Dat is een toename van 6 duizend vergeleken met een kwartaal eerder. Al zes jaar lang neemt het aantal openstaande vacatures elk kwartaal toe. Er zijn nu ruim driemaal zo veel vacatures als op het dieptepunt in 2013.

De toename van het aantal openstaande vacatures is het resultaat van twee stromen: enerzijds ontstonden er in het tweede kwartaal 313 duizend nieuwe vacatures, anderzijds werden er 307 duizend vacatures vervuld. Niet eerder zijn er in een kwartaal zoveel vacatures vervuld. Het aantal nieuwe vacatures bleef iets achter bij het recordaantal van het eerste kwartaal (316 duizend).

Meer informatie: www.cbs.nl

Personeel uit het buitenland

Uit de cijfers van het CBS is niet af te lezen dat er steeds meer buitenlands personeel in Nederland aan de slag gaat. Vooral in de horecasector, waar het personeelstekort nijpend is, maken bedrijven steeds meer gebruik van niet-Nederlands personeel. Die spreken de gasten vaak in het Engels aan. Recent bleek dat dat weer tot nieuwe ergernis leidt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *