Hotelbeoordelingen beoordeeld

(Door: Mulder Internet Content) Een kampeervakantie afsluiten met een paar hotelovernachtingen. Deze combi vind ik een echte aanrader. Zo waardeer je de luxe van een gespreid bedje nog eens extra en kom je echt tot rust. Dat heb je dan meestal ook wel verdiend na de vermoeiende zoektocht op internet naar een convenabel adres om te overnachten. Zoals veel mensen raadpleegde ik Zoover en Tripadvisor om te weten wat andere mensen vonden van de hotels die ik had geselecteerd.

Nep-reviews
Tripadvisor.nl adverteert op Google met de slogan “Hotelbeoordelingen en aanbiedingen. Eerst de waarheid, dan op weg”. Helaas zijn reviews lang niet altijd geschreven door een reiziger die zijn ervaringen met jou wil delen. De handel in beoordelingen is big business. Op eTourisme.info las ik over het onderzoek dat het Franse tijdschrift Les inrockuptibles hield onder een tiental online PR bureaus. Ze deden zich voor als een nieuwe hotelreserveringssite die op korte termijn een stuk of 50 positieve hotelbeoordelingen nodig had. De helft van de benaderde bureaus hapte toe. De andere helft ging niet op de aanvraag in, een enkeling reageerde verontwaardigd. De DGCCRF (Franse overheidsdienst die zich ondermeer inzet voor consumentenrechten) heeft meerdere onderzoeken lopen naar valse consumentenbeoordelingen. (aanvulling red: zie ook www.tripadvisor-warning.com)

Software ontmaskert nep-beoordelingen
Fake reviews – zowel positieve als negatieve – zijn inmiddels zo’n probleem dat er van opinion spam gesproken wordt. Op telegraaf.nl las ik een artikel over de anti-nep-review software van Cornell University. Een onderzoeksteam doet momenteel een proef met 400 beoordelingen van hotels in Chicago. In 90% van de gevallen slaagt de software er in de fake review er uit te pikken. Mensen blijken slechts in 50% van de gevallen een nep-beoordeling te ontmaskeren. Ze zijn of te goedgelovig en slikken alles voor zoete koek, of zo kritisch dat ze geen enkele beoordeling meer geloven.

Reviews van vrienden
Gelukkig zijn er dan nog je vrienden op wie je kunt vertrouwen. IRL of je Facebookvrienden op Tripadvisor, bijvoorbeeld. Een nieuw alternatief is Gekko (nog Beta).

PS: In Frankrijk hebben nep-beoordelingen inmiddels geleid tot kamervragen. Lees het bericht hierover op webwinkelweblog.nl.

Blog door: Melita Mulder, Mulder Internet Content

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *