Horecasector ziet kansen in blurring horeca en detailhandel

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) schaart zich achter het pilotproject ‘blurring horeca en detailhandel’ van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Staatssecretaris Van Rijn (VWS) heeft de VNG gevraagd om niet door te gaan met het pilotproject. Er komen in de praktijk steeds vaker mengvormen van bedrijfsconcepten voor, waar de huidige wetgeving nog niet op is voorbereid.

drank en horecawetWetgeving ingehaald door de praktijk
De handhaving van de Drank en Horecawet ligt bij de gemeenten. In een uitgebreide brief legt VNG uit waarom ze toch doorgaan met de pilot. Gemeenten lopen, net als ondernemers trouwens, aan tegen onredelijke en onhaalbare grenzen van de handhaving. In de brief benoemt VNG letterlijk de voorbeelden van een restaurant dat volgens de huidige wet eigenlijk geen olijfolie of zelfgemaakte tapenade in het restaurant aan de gasten mag verkopen of slijterijen die geen hapjes mogen verkopen of serveren. En zo zijn er meer voorbeelden in het hele land te benoemen die we allemaal heel normaal vinden maar die strikt genomen wel eens in strijd kunnen zijn met de huidige Drank- en Horecawet. Kortom, volgens KHN is de Drank- en Horecawet niet meer van deze tijd en allang ingehaald door de werkelijkheid.

KHN: pilot goede zaak. VNG kiest voor de sprong vooruit
In plaats van met z’n allen net te blijven doen of allerlei illegale situaties eigenlijk niet bestaan, kiest VNG voor de sprong vooruit. Namelijk door middel van een pilot in een gecontroleerde omgeving bij een beperkt aantal ondernemers onderzoeken wat wel en niet wenselijk is. Met oog voor de belangen van horeca, slijterijen en detailhandel en met inachtneming van bescherming van de volksgezondheid, veiligheid en openbare orde. Nadrukkelijk doel van de pilot is dat de conclusies en aanbevelingen meegenomen kunnen worden in de evaluatie van de DHW in 2017. Een pilot die op die manier wordt uitgevoerd kan op steun van KHN rekenen.

Meer informatie:
www.khn.nl
www.vng.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *