Grootste online bedrijven worden steeds groter

De honderd grootste online retailers in Nederland waren in 2013 goed voor 5,2 miljard euro omzet; de dertig grootste online vakantie-aanbieders komen bijna aan de 3,6 miljard euro. In 2012 lag de totale omzet van deze ‘groep van 130 grootste online bedrijven’ 1 miljard euro lager. Dat blijkt uit een onderzoek van Twinkle; vakblad voor online retail.

online shoppingWinner-takes-all
Voor het eerst tekent de top 10 van de retailers voor de helft van de omzet van de Retail Top 100. De groten worden dus nog steeds groter en zij zien hun omzetten ook harder groeien dan die van de rest.
Voor kleinere (niche)spelers wordt het lastiger om op te klimmen in de ranglijst. Retailtoppers als Ahold (nummer 1), RFS Holland (nummer 2) en HEMA (nummer 10) hebben de laatste jaren hun online aanbod steeds verder verbreed. De tactiek, afgekeken van Amazon, om andere partijen gebruik te laten maken van het eigen verkoopkanaal, maakt grote e-commerce platforms als Bol.com (maar bijvoorbeeld ook Zalando) nog machtiger.

‘In sommige niches geldt een “winner-takes-all”-mechanisme, waarbij bepaalde spelers een bijna onaantastbare marktpositie lijken te verwerven’, aldus hoofdredacteur Marieke Verdonk. ‘Thuisbezorgd.nl is daarvan een voorbeeld. Het bedrijf heeft in Nederland ondertussen een marktaandeel van 96 procent en het zag het afgelopen jaar zijn omzet met 60 miljoen euro groeien, naar 170 miljoen euro

Situatie in de vakantiesector
Travelbird.nl maakt dit jaar zijn entree, met een omzet van 50 miljoen euro. Onder andere Emesa (van onder meer Vakantieveilingen.nl), Vacanceselect.nl en Prijsvrij.nl zagen hun omzet dalen. Een groot aantal reisaanbieders hield de omzet gelijk of maakte een lichte groei door. De sector is onrustig; er vinden veel fusies en overnames plaats.

De Travel Top 10 met omzet in miljoenen:

  1. KLM (515,0)
  2. TUI Nederland (390,1)
  3. Sundio Group (353,0)
  4. Transavia.com (275,0)
  5. Thomas Cook (251,6)
  6. Travix (217,3)
  7. Landal GreenParks (154,0)
  8. Roompot Vakanties (129,0)
  9. Emesa (120,0)
  10. Corendon Vliegvakanties 99,2

Meer informatie: Twinkle100.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *