Groei horeca ernstig bedreigd door personeelstekort

Op de eerste dag van de Horecava gaf Koninklijke Horeca Nederland (KHN) inzicht in de cijfers over personeel in de horeca. Directeur Rober Willems ziet dat de ondernemers wakker liggen van de oplopende personeelstekorten. Dat probleem wordt de komende jaren nog veel groter omdat de horecasector verder doorgroeit.

Horecavoorziening bij Play-in Utrecht

De afgelopen vijf jaar zijn er in de Nederlandse horecasector 80.000 banen bijgekomen. Voor de komende vijf jaar wordt nog eens een groei van 80.000 arbeidsplekken verwacht. Er zijn steeds meer eetmomenten, en locaties waar je kunt eten en drinken.

Acties om personeel te vinden en te behouden

De helft van alle horecaondernemers ziet het tekort aan personeel dus als een bedreiging voor zijn/haar bedrijfsvoering. Het zoeken, vinden en behouden van voldoende goed gekwalificeerd personeel is daarmee dé uitdaging voor 2019. Uit het onderzoek blijkt dat horecaondernemers al veel acties doen op dit gebied. Ondernemers  betalen  meer loon, zetten in op flexibele werktijden en bieden leerwerkplekken aan. Ze kijken vooral intern hoe ze zaken beter kunnen regelen, in mindere mate kijkt men  naar het  inhuren van zzp-ers, uitzendkrachten of het aantrekken van werknemers uit het buitenland

Inzetten op werven en behoud medewerkers

Robèr Willemsen, voorzitter van KHN: “Ik ben blij dat horecaondernemers de toekomst met veel vertrouwen tegemoet zien. Ik herken ook de punten van zorg die naar voren komen uit het onderzoek, waaronder met name de krapte op de arbeidsmarkt. Daarom is en blijft dit één van de speerpunten van KHN. We zetten in op meer instroom bij horecaopleidingen en goede stages, maar inspireren onze leden ook op het gebied van het aantrekken en behouden van medewerkers. Als we er tegelijkertijd voor kunnen zorgen dat én meer mensen kiezen voor een horeca-opleiding én meer mensen in de horeca gaan werken én dat er minder mensen onze branche verlaten, hebben horecaondernemers nog meer kans om hun ambitie om te groeien en kansen te pakken, te realiseren.”

Meer informatie: www.khn.nl


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *