Inmiddels al 27 ondertekenaars voor ambitie ‘Gezond Uit’

Een dagje uit betekent natuurlijk onbekommerd genieten. Lekker eten en drinken hoort daar bij. Toch vragen steeds meer bezoekers (ook) om gezondere alternatieven. Een lekker dagje uit hoeft niet per definitie ongezond te zijn. Maar welk aanbod is passend; gezond en toch aantrekkelijk? Inmiddels hebben al 27 dagattracties de ambitie Gezond Uit ondertekend om hun voedingsaanbod gezonder te maken.

Deze 27 organisaties worden ondersteund met kennis en ervaring van JOGG. Zij hebben o.a. JOGG-Teamfit coaches in huis en organiseren twee keer per jaar bijeenkomsten rond dit thema. Er wordt niet alleen gekeken naar een gezond assortiment, maar ook naar presentatietechnieken; hoe verleid je de consument tot gezondere keuzes . Debby Pilon-Stam, Adviseur Gezonde Omgeving bij JOGG voegt daar nog aan toe: “We merken dat ook duurzaamheid speelt binnen de dagattractie branche. Je ziet daarom dat er stappen worden gemaakt richting een gezonder én duurzamer voedingsaanbod tijdens een dagje uit. ”

In het Nationaal Preventieakkoord staat opgenomen dat de Nederlandse attractieparken zullen inzetten op een gezonder en bewuster voedingsaanbod. Om hieraan bij te dragen wordt door de attractieparken via JOGG en de Club van Elf in samenwerking met het Voedingscentrum onderzocht hoe dit stapsgewijs gerealiseerd kan worden. Met de ambitie Gezond Uit geeft JOGG hier in samenwerking met de diverse partijen invulling aan.

“Ga vooral niet roepen dat het gezond is”

In oktober 2023 kwamen de leden van Gezond Uit voor het laatst bij elkaar in het Nederlands Openluchtmuseum Arnhem. Tijdens de onderling uitwisseling bleek dat het introduceren van gezonde opties ook de nodige communicatieve vaardigheden vraagt. Zo deelt  Steinerbos Belevenispark de les: “Ga vooral niet van de daken schreeuwen dat het gezond is! Kinderfeestje Eekie Healthy (vernoemd naar parkmascotte Eekie de Eekhoorn) werkt echt beter!”

Diergaarde Blijdorp vertelde tijdens die bijeenkomst over hun succesvolle campagne: “Word net zo sterk als onze gorilla’s, kopieer hun dieet.” In een filmpje werd – uiteraard met een knipoog – de suggestie gewekt dat bezoekers dezelfde emmers met bananen, bladeren en groenten zouden krijgen voorgeschoteld. Een aandachttrekker die aansloeg. “In werkelijkheid hebben we lekkere lunches gecreëerd in lijn met wat onze gorilla’s graag eten.

Volgende bijeenkomst in Wildlands

De kennisbijeenkomsten zijn bedoeld voor de ondertekenaars van de ambitie Gezond Uit en worden goed bezocht. Op 11 april staat de volgende netwerkbijeenkomst op het programma; in Wildlands Emmen. Debby laat weten: “Als er partijen zijn die het interessant vinden om ook aan te sluiten bij Gezond Uit of een keertje willen komen kijken bij een bijeenkomst, dan kunnen die natuurlijk altijd  contact met ons opnemen.”

Mail hiervoor naar debby.stam@jogg.nl of kijk voor meer informatie op de website: https://jogg-teamfit.nl/vrije-tijd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *