Fastservice gegroeid tijdens recessie

Het aantal bedrijven in de fastservicesector is in Nederland de afgelopen vijf jaar met 572 bedrijven toegenomen, een groei van 5,7%. Met name het aantal ijssalons en lunchrooms nam toe, maar ook pannenkoekenrestaurants en shoarmazaken dragen bij aan de groeicijfers. Dit blijkt uit het onderzoek van Van Spronsen & Partners horeca-advies uit Warmond.

flame burgerLangetermijnontwikkeling
Nederland telde in 2013 bijna 10.700 bedrijven in de fastservicesector die bestaat uit ijssalons, cafetaria, fastfoodrestaurants, shoarmazaken, lunchrooms, pannenkoekenrestaurants, restauraties en overige kleinschalige spijsverstrekkers. Het aantal bedrijven neemt al meer dan tien jaar gestaag toe, maar de groei kwam de afgelopen vijf jaar in een stroomversnelling. Omdat de sector gekenmerkt wordt door een relatief laag prijsniveau, heeft de recessie een positieve invloed gehad. Door de verandering in het bestedingspatroon van consumenten, neemt de bezoekparticipatie geleidelijk toe. De verwachting is dat de groei de komende jaren gestaag zal doorzetten.

Groei in grote steden
In de grote steden nam het aantal bedrijven het sterkst toe. De toename bedroeg 6,7% in alle steden met meer dan 100.000 inwoners en 8,4% in de G4 (de vier grote steden). Het onderzoek, gebaseerd op cijfers van het bedrijfschap Horeca en Catering, brengt de ontwikkeling binnen Nederland en de G21 (steden met meer dan 100.000 inwoners) in beeld.

Spectaculaire stijging van ijssalons
Met name ijssalons weten het hoofd koel te houden tijdens de afgelopen jaren van recessie. Landelijk nam het aantal de afgelopen vijf jaar met 30,4% toe. De spectaculairste stijging vond plaats in de G4, waar het aantal ijssalons toenam van 54 naar 84, een groei van 56%. Amsterdam en Utrecht springen eruit met groeicijfers van respectievelijk 82% en 71%. Niet in alle steden werd een groei gerealiseerd, in Zoetermeer (-50%), Dordrecht (-33,3%), Groningen (-25%) en Enschede (-16,7%) nam het aantal ijssalons af.

Shoarmazaken, lunchrooms en pannenkoeken ook in de lift
Naast ijssalons zorgen shoarmazaken, lunchrooms en pannenkoekenrestaurants voor groei. Over de linie geldt dat de groei in de grote steden sterker is dan het landelijk gemiddelde. Shoarmazaken doen het met name goed in Zwolle (75%), Amersfoort (66,7%) en Apeldoorn (40%). Lunchrooms stijgen hard in Zwolle (57,1%), Utrecht (34,7%) en Nijmegen (26,1%) en in Utrecht, Tilburg en Almere, verdubbelde het aantal pannenkoekenrestaurants.

Cafetaria’s en fastfoodrestaurants nemen af
Het aantal cafetaria’s en fastfoodrestaurants nam landelijk af met respectievelijk 1,6% en 3,5%. In de grote steden was de daling sterker met een afname van circa 6%. Cafetaria’s namen vooral af in Leiden (-17,1%) Amsterdam (-14,1%) en Utrecht (-9,4%). Het aantal fastfoodrestaurants daalde vooral in Groningen (-45,5%), Enschede (-40%), Den Bosch en Nijmegen (beiden -37,5%).

Bron: persbericht Spronsen en Partners, horeca advies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *