Facebook groeit ten koste van Hyves

Facebook is het grootste Social Media platform in Nederland. Het aantal actieve deelnemers aan Hyves zit in een glijvlucht naar beneden. Indirect is dat ook slecht nieuws voor de RECRON. Vorig jaar rond deze tijd waren Facebook en Hyves nog aan elkaar gewaagd (respectievelijk 4.9 en 4.8 miljoen). In het onderzoek van Newcom Research & Consultancy, uitgevoerd in maart 2012,  is Facebook met 7,3 miljoen Nederlandse gebruikers veruit de grootste.

Groei Facebook ten koste van Hyves
Facebook is op dit moment in Nederland het grootste Social Media platform, zelfs groter dan YouTube (6.9 miljoen). Daarnaast is ook het ‘dagelijks’ gebruik van Facebook toegenomen van 2.2 Miljoen naar 4.3 Miljoen.

Het aantal gebruikers op Hyves is behoorlijk afgenomen. Hyves heeft op dit moment 3 Miljoen gebruikers. Vergeleken met 2011, is het gebruik van Facebook relatief gezien met 45 procent gestegen en van Hyves 38 procent gedaald. Het dagelijks gebruik is bij Hyves gedaald van 1.7 miljoen naar 0.9 miljoen gebruikers. Facebook is van 2.2 miljoen dagelijkse gebruikers naar 4.3 miljoen gestegen.

Doelgroepen
Opvallend zijn de verschillen qua leeftijd. Van de jongeren van 15 tot 20 jaar gebruikt 89 procent op dit moment Facebook. Als we dat vergelijken met Hyves is het gebruik in deze leeftijdscategorie 27 procent. Van deze leeftijdscategorie geeft 61 procent aan Hyves ‘wel gebruikt te hebben, maar nu niet meer’. Het gebruik is vooral onder jongeren afgenomen.

De toekomst
De verwachting is dat de komende 12 maanden Facebook en Hyves nog verder van elkaar komen te staan. Het gebruik van Twitter, LinkedIn en YouTube zal stabiliseren. De huidige gebruikers van de platformen Twitter, Facebook, LinkedIn en YouTube zijn trouw. Ruim 8 op de 10 gebruikers verwacht in 2015 nog steeds gebruik te maken van het platform. Gebruikers van Hyves schatten hun eigen toekomstig gebruik van Hyves laag in.

Hyves – Telegraaf – RECRON
De teloorgang van de Social Media website Hyves is slecht nieuws voor eigenaar Telegraaf en indirect ook voor de RECRON. Recron en de Telegraaf Media Groep (TMG) hebben plannen om het recreatieaanbod via de media van de TMG te verspreiden. Ook de website Hyves zou daarin een rol gaan spelen.

Alhoewel Facebook van oorsprong geheel Engelstalig was, is het inmiddels ook mogelijk om als voorkeurstaal Nederlands in te stellen. Mede hierdoor wordt de website ook voor het Nederlandse publiek steeds aantrekkelijker.

Meer informatie over het onderzoek van Newcom Research: Social Media 2012

2 reacties

  1. Met facebook verkoop je je ziel aan de amerikaanse regering die vrijelijk informatie kan opvragen over facebookgebruikers onder het mom van “the war on terrorism” de grootste hoax aller tijden, welkom in het vierde rijk mijne heren.

  2. Mike(508) zei tegen Aimee(250) dat ze net zoals haar vriendin Jessica (220) te weinig vrienden heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *