CrowdFunding als alternatief voor een banklening?

Wie geld wil lenen van een bank, heeft ongetwijfeld al ontdekt dat de intakevoorwaarden een stuk strenger worden nageleefd. Dat gaat ten koste van creatieve projecten, die vaak een grotere onzekerheid met zich meebrengen. Ondernemers die in staat zijn om mensen enthousiast te maken voor hun plannen, kunnen ook eens kijken naar de mogelijkheden van crowdfunding. Deze vorm van financiering wordt inmiddels door diverse bedrijven ingezet. 

Oriëntalis past crowdfunding toe

Een bijkomend voordeel van crowdfunding is dat de financiers vaak een speciale band opbouwen met het bedrijf en als ambassadeurs voor het project kunnen worden ingezet. Crowdfunding is overigens niet alleen voor de grotere bedrijven een interessante optie. Ook kleinschaliger bedrijven kunnen, via bemiddelende websites, makkelijk een campagne opzetten.

Wat is crowdfunding
Wikipedia beschrijft het Crowdfunding principe as volgt: “Een ondernemer wil een project starten, maar heeft onvoldoende startkapitaal. Om dit kapitaal te verwerven biedt hij of zij het project aan op een platform op Internet en vermeldt het benodigde bedrag erbij. Op deze manier kan iedereen via deze website investeren in het project. Het idee erachter is dat veel particulieren een klein bedrag investeren en dat deze kleine investeringen bij elkaar het project volledig financieren. Dit in tegenstelling tot bankkredieten en grootinvesteerders zoals business angels, waarbij er sprake is van slechts één of enkele investeerders die een groot bedrag inbrengen. Deze kleine investeerders noemt men the crowd het Engelse woord voor de mensenmassa.”

Enkele websites waar vraag en aanbod samen komen:
www.wekomenerwel.nl
www.crowdaboutnow.com (workshops crowdfunding op 19 mei en 14 juni)
www.symbid.com

Een filmpje van ‘We komen er wel’:

Grebbeveld

En enkele projecten die gebruik maken van crowdfunding:
www.grebbeveld.nl Opzetten van een schaapskudde
Deze ondernemer heeft ook een artikel geschreven in het blad Streek (p. 10)
www.hoevekleinmariendaal.nl financiering nieuwbouw zorgboerderij
Oriëntalis museumpark
www.stichtingzorgchalet.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *