Brouwers en tappers in actie tegen verhoging bieraccijns

De brouwers en biertapperijen in Nederland starten vandaag een grootschalige actie waarin ze consumenten oproepen een petitie tegen de voortdurende accijnsverhogingen op bier te ondertekenen. De actie markeert de tweede fase van de campagne ‘StopBierblasting.nl’, die de brouwers en biertapperijen op 24 juni jl. zijn gestart met het lanceren van een actiesite + korte film. Met de petitie willen ze vele duizenden stemmen verzamelen om zo de aangekondigde 14% bieraccijnsverhoging per 1 januari 2014 te voorkomen. Consumenten kunnen de petitie ondertekenen op www.stopbierbelasting.nl.

Cees-Jan Adema, directeur Nederlandse Brouwers en woordvoerder namens de brouwers en biertapperijen: “Het is uniek dat zo’n grootschalige campagne gezamenlijk met alle brouwers en biertapperijen in Nederland is opgezet. Grote én kleinere brouwerijen en biertapperijen spannen zich de komende weken in om de actie onder de aandacht te brengen bij consumenten en ze op te roepen de petitie te ondertekenen. Het geeft goed weer hoe hoog het afschaffen van de aangekondigde 14% bieraccijnsverhoging op onze agenda staat. De verzamelde stemmen willen we in het najaar op een ludieke manier aanbieden aan de betrokken politici.”

Campagne activiteiten
Op donderdag 1 augustus en zaterdag 3 augustus worden promotieteams ingezet om consumenten op te roepen de petitie te ondertekenen. Ze doen dit in diverse steden bij horecagelegenheden, onder het winkelend publiek en bij evenementen. Consumenten krijgen eerst een korte uitleg over de campagne ‘StopBierbelasting.nl’ en kunnen vervolgens online de petitie ondertekenen. Ook zullen de brouwers en biertapperijen door het hele land flyers, posters en vilten met een oproep naar de petitie verspreiden en via Facebook en Twitter (#StopBierbelasting) ruimschoots aandacht vragen voor de actie.

Het verhaal achter de bieraccijnsverhoging
De Nederlandse biersector betaalt jaarlijks zo’n 390 miljoen euro aan bieraccijns. Dit is nog exclusief 21% BTW. Sinds 2002 is de accijns op bier bijna verdubbeld. Hierdoor betaalt de bierdrinker straks op een krat bier zo’n 5 euro aan bierbelasting. Hoewel het lijkt alsof iedere accijnsverhoging op bier zorgt voor meer inkomsten voor de overheid, is dit in werkelijkheid niet zo. De schatkist loopt juist vele tientallen miljoenen euro aan BTW en accijns mis en het kost banen bij brouwers, toeleveranciers en afnemers. Om deze reden hebben het verenigd Koninkrijk en Denemarken de bieraccijns recent verlaagd en houden Duitsland en België de bieraccijns beschermend laag. Hoog tijd dat ook de Nederlandse overheid de voorgestelde bieraccijnsverhoging schrapt.

Meer informatie: www.stopbierbelasting.nl

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *