ARAG verwacht meer juridische geschillen door nieuwe Wet Zorg en Zekerheid

Rechtsbijstandverzekeraar ARAG verwacht een forse toename van juridische geschillen naar aanleiding van de nieuwe Wet Werk en Zekerheid. Onduidelijkheid in wetgeving kan een stijging van 30% in arbeidsconflicten veroorzaken.

arag+logo+2jpgDe nieuwe wet Werk en Zekerheid die dinsdag 10 juni door de Eerste Kamer is aangenomen gaat naar verwachting meer juridische geschillen opleveren. Dat stelt rechtsbijstandverzekeraar en juridisch dienstverlener ARAG. Ondernemers zullen moeite hebben met de veranderde regels en de onduidelijke wetgeving kan veel extra werk en zorgen veroorzaken.

MKB loopt grote risico’s
‘Dit is slechts een van de zorgelijke punten die de nieuwe wet op zal leveren.’ Zegt Mr. Martijn Brouner, unit manager Rechtshulp Arbeid ‘Deze nieuwe wet hanteert meerdere malen zogenaamde open normen waardoor de wet niet klip en klaar meldt hoe het nu precies is. Dat zal in veel gevallen de rechter moeten beslissen ‘Deze onduidelijkheid zal naar verwachting van ARAG een forse toename van arbeidsconflicten tot gevolg hebben. ‘ Wij houden rekening met een stijging van 30% van het aantal arbeidszaken, dat nu al op een hoog niveau ligt door de economische crisis.’ Vooral kleine ondernemers en ondernemingen zonder P&O-afdelingen zullen hier de dupe van worden.

Andere ingrijpende gevolgen
Naast de gewijzigde ontslagregeling worden, gefaseerd, nog andere maatregelen doorgevoerd. Over de juridische gevolgen van deze maatregelen maakt Brouner zich zorgen. ‘De Nederlandse ondernemer leeft in een zwaar klimaat. De extra regeldruk die de Wet Werk en Zekerheid met zich meebrengt, kan ervoor zorgen dat de ondernemer door de bomen het bos niet meer ziet. Precies om die reden proberen wij de gevolgen van de nieuwe wet zo transparant mogelijk te maken. Wij zien het als onze taak om nu het voortouw te nemen en de helpende hand te bieden.’ ARAG publiceert vandaag een whitepaper op haar website waarin de belangrijkste wijzigingen van de Wet Werk en Zekerheid voor ondernemers worden behandeld.

Welke zaken kunnen tot problemen leiden?
Per 1 januari 2015

  • – Geen proeftijd meer in halfjaarcontracten
  • – Nieuw! De aanzegtermijn en de vergoeding als de werkgever deze niet nakomt
  • – Geen concurrentiebeding in arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd
  • – Loonbetaling bij oproepkrachten, ook als er onvoldoende werk is

Per 1 juli 2015

  • – Grote wijziging in ontslagrecht, geen keuze meer tussen UWV en kantonrechter
  • – Nieuw! De transitievergoeding in plaats van de ontslagvergoeding
  • – Gewijzigde ketenregeling. Maximaal 3 tijdelijke arbeidsovereenkomsten in 2 jaar.

Bron, en meer informatie: www.arag.nl (met een download van een e-paper over dit onderwerp)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *