Allergenenwetgeving vraagt om extra kennis in foodservice

Met ingang van 13 december 2014 wordt het verplicht voor alle verkopers van onverpakt voedsel om kennis te hebben van allergenen die in de verkochte producen zitten. Deze maatregel heeft niet alleen gevolgen voor restaurants, maar bijvoorbeeld ook in een snackbar of bij de verkoop van ijsjes. Deze nieuwe wettelijke eis vraagt om kennis van de aanbieder en een protocol om de gast te informeren.

seafoodWetgeving allergenen
Een allergie voor pinda’s, schaaldieren of melk is niet alleen vervelend, het is ook gevaarlijk! De wetgeving rondom allergene stoffen, de stoffen in producten die een allergische reactie veroorzaken, is daarom verscherpt. Er zijn daarbij 14 voedselallergenen aangewezen die specifiek vermeld moeten worden. Op voorverpakte levensmiddelen is het verplicht om allergeneninformatie te vermelden. In de horeca worden producten veelal onverpakt aangeboden. Personeel, werkzaam in de horeca, moet daarom over niet-voorverpakte producten allergeneninformatie kunnen geven aan gasten. Dit kan mondeling, elektronisch of schriftelijk.

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) geeft als praktisch advies aan restaurants: “Op de menukaart zal een vermelding moeten komen te staan dat allergeneninformatie op te vragen is bij het personeel. Zoals ‘Heeft u een allergie? Meld het ons!’.” Zie ook het artikel Wat betekent de wetgeving allergenen voor u, op de website van KHN.

Kennis van het personeel
De nieuwe wetgeving vraagt om extra kennis van uw horecapersoneel. Zij moeten immers weten of er allergene stoffen zijn verwerkt in de producten. Om die kennis bij te spijkeren organiseert De Horeca Academie vanaf september ééndaagse trainingen over deze vernieuwde wetgeving. U kunt uw gasten dan de correcte informatie verstrekken over de verschillende allergene stoffen in producten. Ook weet u wat de risico’s zijn van verkeerde informatie.

Meer informatie over de training: www.horecaacademie.nl/trainingen/allergenen/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *