Allergenenwetgeving vanaf morgen van kracht

Op 13 december worden de nieuwe Europese informatievoorschriften van kracht. Consumenten moeten beter en eenduidig over producten worden geïnformeerd. De gewijzigde regeling is drie jaar geleden vastgesteld in Brussel, dus fabrikanten hebben ruim de tijd gehad om zich hierop voor te bereiden. Nieuwe etiketten moeten vanaf nu voldoen aan de nieuwe regels.

pindaEtiketten
Consumenten mogen niet worden misleid door de informatie op het etiket. Een belangrijke verandering is dat allergenen voortaan opvallender moeten worden vermeld. Nieuwe etiketten moeten leesbaarder zijn; daarom wordt er een minimale lettergrootte vereist. Voor producten die op 13 december al geëtiketteerd zijn, geldt een overgangstermijn.

Informatie over allergenen
Voor mensen met een voedselallergie wordt het gemakkelijker om te weten te komen of en zo ja, welke allergenen er in voedsel van bijvoorbeeld restaurants zitten. Elke horecaondernemer en voedselleverancier moet vanaf 13 december aan gasten en kopers informatie kunnen verstrekken over allergenen in aangeboden voedsel. De ondernemer bepaalt zelf op welke manier hij de informatie geeft. De informatie hoeft niet persé op schrift te staan; wel moet de verkoper of horecaondernemer over de informatie over aanwezige allergenen in het voedsel beschikken en deze kunnen reproduceren.

De veertien allergenen waarover informatie moet worden verstrekt zijn glutenbevattende granen (zoals tarwe, rogge, gerst, haver en spelt), ei, vis, pinda, noten (cashewnoten, amandelen, walnoten, hazelnoten, paranoten, pecannoten, pistachenoten en macadamianoten), soja, melk (ook lactose), schaaldieren, weekdieren, selderij, mosterd, sesamzaad, sulfiet en lupine.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit houdt toezicht op de naleving van de wet. In 2015 zal steekproefsgewijs de naleving van de nieuwe regels worden getoetst en zo nodig gehandhaafd.

Meer informatie: www.nvwa.nl/onderwerpen/regels-voor-ondernemers-eten-en-drinken/dossier/etikettering-van-levensmiddelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *