Oktober 2012: Maand van de geschiedenis

Tijdens de Maand van de Geschiedenis in oktober organiseren o.a. musea, archieven en bibliotheken speciale activiteiten rond het thema Arm & Rijk. Bij honderden culturele instellingen in het hele land maken jong en oud kennis met de Nederlandse geschiedenis.

Crisis, klassenjustitie, prostitutie, bedelen en landhuizen; het is een kleine greep uit de talloze onderwerpen van de activiteiten. En misschien leidt de Maand van de Geschiedenis zelfs tot ongekende rijkdom, want ook antiektaxaties staan gepland.

Programma
De Maand van de Geschiedenis begint op vrijdag 28 september in het Nederlands Openluchtmuseum. Het is het startschot voor een maand vol tentoonstellingen, lezingen, kinderactiviteiten, open dagen, rondleidingen, wandelingen en nog veel meer. In boekhandels tref je speciale selecties van historische boeken, in je dagblad is een hele bijlage gewijd aan het thema, op historische websites zijn dossiers samengesteld en op tv worden specials uitgezonden over Arm & Rijk. Kortom oktober is de Maand van de Geschiedenis en geschiedenis tref je in oktober overal.
Het complete programma van het grootste historische evenement in Nederland is te vinden op de website: maandvandegeschiedenis.nl.

Arm & Rijk
Nederlanders en geld. Het is een verhaal apart. Hebben we geld, dan lopen we er niet graag mee te koop en voor we het uitgeven denken we eerst drie keer na. Al eeuwen staan Nederlanders bekend om hun zuinigheid; we betalen “geen cent te veel”. Tegelijkertijd organiseren we inzamelingsacties voor goede doelen en dragen we belasting af voor een uitgebreid sociaal vangnet. Nederland behoort tot de welvarendste landen van de wereld. Hoe komt dat, is dat altijd zo geweest en heeft iedereen hiervan geprofiteerd?

Nacht van de Geschiedenis en Libris Geschiedenis Prijs
De Maand van de Geschiedenis wordt afgesloten met de Nacht van de Geschiedenis op 27 oktober in het Rijksmuseum. Kijk voor het programma op www.nachtvandegeschiedenis.nl. Tijdens de Nacht van de Geschiedenis wordt de Libris Geschiedenis Prijs uitgereikt: www.librisgeschiedenisprijs.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *