Nox Room als nieuwe variant op het populaire escape room thema

The Team Building Utrecht heeft een nieuwe activiteit toegevoegd aan het multi entertainment center; Nox Room. Dit spel wordt in een pikdonker labyrint gespeeld door twee team; de jagers (hunters) en de prooi (hiders). Het is de tweede Nox Room vestiging in Nederland. De eerste werd net voor de coronacrisis, in 2019 in Nederland geïntroduceerd in Dongen door Arno Schreuders.

Joëlle van der Pol en Arno Schreuders

Schreuders is ook aanwezig op de persdag in Utrecht en legt uit dat er de afgelopen jaren hard gewerkt is om het spel te vervolmaken. Waar de vestiging in Dongen is gerealiseerd op een oppervlakte van 80 m2, neemt het Nox Room labyrint in Utrecht 110 m2 in beslag. Het spel is geïnspireerd door het populaire TV programma Hunted, waarbij teams uit handen van de jagers moeten blijven. Doordat je niets ziet worden je andere zintuigen juist extra geprikkeld. Dat maakt de beleving van dit spel wel bijzonder.

Het spel in het kort:

  • Twee teams strijden met elkaar in een pikdonker labyrinth.
  • De jagers hebben een lichtgevende sticker op hun helm en zijn te zien in de ruimte.
  • De hiders zijn echt onzichtbaar – de jagers moeten hen d.m.v. tast en geluid opsporen.
  • De hider is niet helemaal hulpeloos. Zij kunnen een lichtgevende button van de helm van de jager stelen.
  • Er worden twee sessies gespeeld, zodat beide teams in de rol van hunter en hider hebben gespeeld.
  • In het labyrint hangen infrarood camera’s. Achterblijvers kunnen het spel volgen op een set van schermen. JE kunt het spel ook achteraf terugkijken.

Joëlle van der Pol van Team Building Utrecht is bijzonder blij met de recente toevoeging: “We kregen recent de mogelijkheid om een extra ruimte toe te voegen aan de huidige locatie. Dus toen begon voor ons de speurtocht naar een nieuwe unieke beleving. Wij geven de voorkeur aan analoge spellen. Nox Room past dus uitstekend bij ons andere aanbod, zoals o.a. het interactieve driftkarten en bijlwerpen.”

Mike van Hoenselaar, een specialist op het gebied van Escape Rooms, deelt ook alvast zijn eerste indruk met ons: “Erg aanstekelijk, veel fun en voor veel doelgroepen interessant.”

www.escaperoomsnederland.nl

Nog enkele karakteristieken aan het spel:

  • De minimumleeftijd is gesteld op 12 jaar
  • De maximale capaciteit per spel is 16 personen (2 teams van 8)
  • In het labyrinth wordt zachtjes muziek afgespeeld zodat er een zekere ruis is waardoor de prooien onhoorbaar kunnen bewegen.
  • De camera’s zorgen er voor dat je het spel ook kunt volgen vanuit de horecaruimte. Ook het terugkijken achteraf is van grote meerwaarde omdat je dan het spel nog een keer herbeleeft – onder genot van een drankje.
  • Het spel past uitstekend in een Family Entertainment Center – in combinatie met andere activiteiten. Het spel zelf, inclusief uitleg en nabeschouwing, neemt ongeveer een uur in beslag. Het kan daardoor goed worden gecombineerd met andere activiteiten.
  • De ruimte van het labyrint  kan ook worden gebruikt voor lasergamen. Die toevoeging is in Utrecht ook gemaakt voor de jongere doelgroepen.

Ondernemer Arno Schreuders voegt nog toe: “Toen wij in 2019 onze deuren openen waren escaperooms erg populair, maar verzadiging lag op de loer. Bovendien speel je een escaperoom slechts één keer en ben je beperkt als het gaat om het maximale aantal deelnemers. Online lazen we over dit concept, waarbij mensen vijf tot zes keer terugkwamen. De beleving was telkens anders. En de doelgroep bleek erg breed: van medewerkers die een bedrijfsuitje hebben tot stressmanagementbureaus die dit voor trainingsdoeleinden gebruikten.”

Afgelopen jaren heeft de populariteit een vlucht genomen, constateert Schreuders. “Van woensdag tot en met zondag zitten we vol. Het overtreft al onze verwachtingen.” Een mogelijke verklaring? “Door de donkere setting is het met geen enkel ander spel te vergelijken. Je staat er versteld van hoe je zintuigen anders gaan functioneren. Je lichaam past zich aan. En toch: tijdens het spelen hebben mensen vaak geen idee welke kant ze op moeten of welk geluid ze horen. Ze zijn gedesoriënteerd. Na afloop zien ze pas dat ze letterlijk tien centimeter langs de ander hebben gelopen… Waar deelnemers aan een escaperoom nadien de puzzels analyseren, voeren bij de Nox Room de adrenaline en hilariteit de boventoon.”

Het team achter Nox Room heeft ambitieuze plannen en ziet kansen voor nog veel meer Nox-vestigingen in Nederland.

Meer informatie: www.theteambuilding.nl/activiteiten-utrecht/nox-room/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *