Nieuwe Rembrandt beleving opent in Amsterdam

Op 19 juni opent een nieuw Rembrandt-museum aan het Leidseplein: Rembrandts
Amsterdam. In het museum stappen de bezoekers in een reconstructie van Rembrandt’s atelier in zijn laatste huisje dat verloren is gegaan.

Rembrandt’s Amsterdam

Vervolgens worden bezoekers in ongeveer 25 minuten door hypermoderne videoprojecties en speciale effecten ondergedompeld in het Amsterdam van de 17e eeuw: het Amsterdam van Rembrandt. Aan het eind van het bezoek ontvangen de bezoekers een plattegrond met een wandelroute door de stad. Op de kaart staan locaties die een relatie hebben met Rembrandt, zoals de woningen van zijn klanten en de plekken waar hij heeft gewoond.

Rozengracht

Nadat Rembrandt failliet ging, raakte hij al zijn bezittingen kwijt, waaronder zijn ‘Rembrandthuis’ aan de Jodenbreestraat. Hij verhuisde noodgedwongen naar een kleiner huis in de Jordaan, op de Rozengracht ter hoogte van nr. 184. Hier maakte Rembrandt zijn iconische ‘laatste werken’. Deze schilderijen hadden een andere stijl dan zijn eerdere werk en was in tegenspraak met de verfijnde, gedetailleerde schilderstijl die destijds populair was.

In Rembrandts Amsterdam stappen bezoekers in een reconstructie van dit verloren gegane atelier. Hier ontmoeten ze Rembrandt’s vriendin Hendrickje, zoon Titus en dochter Cornelia. Ze maken vervolgens een reis door de highlights van het leven van
Rembrandt en zijn relatie tot de stad.

De initiatiefnemers, Martin Poiesz en Simeon van Tellingen, werkten eerder aan een belevenis over Rembrandt: de Young Rembrandt Studio in Leiden, de geboorteplaats van Rembrandt. Dit museum, ontworpen voor de Gemeente Leiden, vertelt het verhaal van de jonge jaren van Rembrandt. De vestiging in Amsterdam vervolgt het verhaal vanaf het moment dat Rembrandt in Amsterdam aankomt.

Martin Poiesz: “Wij hopen dat wij met ons museum een nieuwe groep mensen enthousiast kunnen maken over het verhaal van Rembrandt. De technieken die wij gebruiken zijn heel anders dan die van een regulier museum en zijn beter te vergelijken met een theater. Wij vertellen een verhaal met muziek en stemacteurs, licht, beeld, geur en speciale effecten. Op deze manier beleef je kunst en cultuur op een totaal andere manier.”
Simeon van Tellingen: “Wij willen een intieme en knusse ervaring bieden, zodat bezoekers echt geloven dat ze in het laatste huisje van Rembrandt zijn.”

Rembrandts Amsterdam plattegrond

Bezoekers van Rembrandts Amsterdam ontvangen aan het einde van hun bezoek een plattegrond van Amsterdam, zoals het er in de 17e eeuw uitzag. Ze kunnen zo het verhaal uit de beleving buiten verder voortzetten. De kaart toont de locaties in Amsterdam die een relatie hebben met Rembrandt, zoals de locatie waar de ‘Nachtwacht’ oorspronkelijk hing, de woningen van zijn klanten en al zijn vorige woningen. Vanaf het Leidseplein kunnen de bezoekers door Amsterdam lopen en de locaties bezoeken.

Een nieuw museum in coronatijd

Het museum is ontworpen en gebouwd tijdens de coronapandemie, en dat zie je terug in de opzet. Het museum is opgezet met een zo fijn en zo veilig mogelijke beleving voor de bezoeker. Bezoekers kunnen vooraf een tijdslot reserveren, waardoor er geen rijvorming ontstaat. Daarnaast worden er slechts zes mensen tegelijkertijd per ruimte toegelaten. In- en uitgangen zijn gescheiden, waardoor er alleen éénrichtingsverkeer mogelijk is.

Het museum in gevestigd tussen Paradiso en de Balie aan het Max Euweplein en Leidseplein; Weteringschans 2.

Meer informatie: www.rembrandtsamsterdam.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *