Nieuwe rekenmethode brainbay geeft beter inzicht in reële waardeontwikkeling vakantiewoningen

NVM dochter brainbay, autoriteit op het gebied van datagedreven diensten en inzichten voor de vastgoed­markt, heeft voor het nieuwe brancherapport vakantieparken (over 2021) gebruik gemaakt van een nieuwe rekenmethode voor de waardeontwikkeling van vakantiewoningen. De methode is met terugwerkende kracht toegepast op de gegevens vanaf 2004.

In de nieuwe berekening wordt rekening wordt gehouden met de verschillende kenmerken van de totale voorraad recreatiewoningen. In de gepresenteerde jaarcijfers wordt alleen gekeken naar in dat jaar verkochte vakantiewoningen. Zo kunnen in de ene periode grotere woningen verkocht zijn, of meer vrijstaande woningen, of meer woningen in duurdere regio’s. Het jaar erop kan het andersom zijn, bijvoorbeeld meer kleinere tussenwoningen in goedkope regio’s. De gemiddelde transactieprijs komt dan wellicht lager uit, terwijl dat niet per se iets hoeft te zeggen over de waardeverandering. De nieuwe waarde­index corrigeert voor deze verschillen in woningkenmerken door naar de gehele voorraad te kijken. De Brainbay recreatiewoningindex wordt gemaakt aan de hand van een AVM, een Automated Valuation Model. Aan de hand van een aantal woningkenmerken wordt een inschatting gedaan van de waarde van de recreatiewoning. Het gaat dan om woningkenmerken als oppervlakte, staat van onderhoud, woningtype, bouwjaar, aantal (slaap)kamers en uiteraard de locatie van de woning. Alle verkochte recreatiewoningen in de database van de NVM worden hiervoor gebruikt, en het model wordt ieder kwartaal herijkt. De database van de NVM omvat ongeveer 40% van de transacties van vakantiewoningen die in Nederland plaatsvinden.

De Brainbay recreatiewoningindex is in de periode 2004­2008 gestaag gestegen. Vanaf de crisis in 2008 tot in 2015 is de waarde index met ruim 20% gedaald. Sinds 2015 stijgt de index weer, en ook steeds sneller. Vooral in 2021 is deze hard omhoog gegaan. De waarde index ligt nu 87% boven het niveau van 2015, en is in 2021 28% gestegen t.o.v. 2020. In vergelijking met de ontwikkeling van de gemiddelde prijs van verkochte woningen (+1,2% in vergelijking met vorig jaar) stijgt de index dus veel harder. Het laat zien dat er duidelijk sprake is van een samenstellingseffect in de gepresenteerde jaarcijfers. En dat de prijzen van recreatiewoningen harder zijn gestegen dan de ontwikkeling van alleen de gemiddelde verkoopprijzen doet vermoeden.

Over de ontwikkeling van prijzen in de toekomst doet de NVM geen uitspraken. Wel is de stijging van de rente een factor die een dempend effect op de markt kan hebben.

Bron en meer informatie: https://brainbay.nl/nieuwsbericht/nieuwe-prijsindex-voor-de-recreatiemarkt/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *