Nieuwe invulling gezocht voor gebouwen bij historische Groningse sluislocatie

Dankzij technische vooruitgang verliezen gebouwen soms hun oorspronkelijk functie. Dat geldt ook voor het sluiswachterscmplex in het Groningse Schaphalsterzijl (Winsum). Op de authentieke locatie ontstaat daardoor een kans voor een creatieve ondernemer om de gebouwen een nieuwe invulling te geven.

Er wordt gezocht naar een partij die aansluit bij de ambities van het Waterschap NZV en op eigentijdse wijze invulling geeft aan het waterverhaal van deze unieke objecten.

Een locatie met een verhaal

De voorganger van de voormalige sluiswachterswoning werd in 1632 gebouwd. Dit was het Zijlvester-timmerhuis. In 1843 werd deze vervangen door het huidige Waarmanshuis   (ook wel, Waarhuis, Zijlhuis of   Zielhoes). Hier woonde de sluiswachter. Het Waarmanshuis deed vroeger niet alleen dienst als sluiswachterswoning, maar ook als herberg en vergaderlocatie voor het Zijlvest (waterschap).   

Creatieve ondernemer gezocht

Waterschap Noorderzijlvest daagt creatieve ondernemers uit om waarhuis Schaphalsterzijl in Winsum nieuw leven in te blazen. Waterschap Noorderzijlvest heeft gebouwen in haar bezit die geen primaire waterstaatkundige functie meer vervullen. Als onderdeel van het beleid cultuurhistorie voert het waterschap een strategie dat inzet op de herontwikkeling van deze gebouwen. Sommige van deze panden staan nu leeg en dat is een gemiste kans. Niet alleen kost het jaarlijks beheer en onderhoud, tijd en geld. Het zijn ook unieke objecten, soms monumentaal en met een eigen waterverhaal. Het waterschap wil deze verhalen delen en wil dat het liefst in samenwerking met anderen doen.

Meer informatie: www.noorderzijlvest.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *