Nieuwe coronamaatregelen; Bijna alle voorzieningen om 17.00 uur dicht

Tijdens de corona persconferentie van het kabinet werden nieuwe coronamaatregelen aangekondigd, die ook de recreatiesector raken. Vrijwel alle voorzieningen (o.a. restaurants, voorstellingen en dagattracties) moeten de deuren om 17.00 uur sluiten. Ook de anderhalve meter-maatregel wordt weer op méér plaatsen ingevoerd.

De maatregelen gaan in op zondag 28 november en gelden in ieder geval tot 19 december.

Sluiting vanaf 17.00 uur

De meest ingrijpende maatregel is de sluiting van alle locaties en evenementen vanaf 17.00 uur ’s avonds tot 05.00 uur ’s ochtends. Essentiële winkels, zoals de supermarkt mogen tot 20.00 uur open blijven. Ook blijft het afhalen en bezorgen van eten vanuit restaurants mogelijk na 17.00 uur.

Voor de sport- en cultuursector sector geldt een uitzondering voor professionele beoefening. Deze mogen wel doorgaan na 17.00 uur, maar zonder publiek. Daarmee kunnen tv-uitzendingen of live streams nog wel doorgang vinden.

Strengere anderhalve meter afstand & mondkapjesplicht

Een andere maatregel die op meer locaties wordt ingevoerd is de verplichting om anderhalve meter afstand te bewaren en de mondkapjesplicht. Samengevat komt dit neer op:

  • 1,5 meter afstand is verplicht op alle openbare locaties voor alle volwassen vanaf 18 jaar
  • 1,5 meter afstand en een mondkapje wordt verplicht op alle plaatsen waar een vaste zitplaats geldt. Zoals in de horeca, in bioscopen en theaters. Dit heeft effect op het aantal bezoekers. Er kunnen minder mensen binnen zijn.
  • 1,5 meter afstand en een mondkapje wordt verplicht op doorstroomlocaties, bijvoorbeeld op beurzen of attractieparken. Dit heeft effect op het aantal bezoekers. Er kunnen minder mensen worden toegelaten.
  • Het thuiswerkadvies wordt aangescherpt naar ‘Werk thuis. Kan dat niet (zoals bij veel recreatie- en horecabedrijven): houd op het werk altijd 1,5 meter afstand.

Maximaal 4 bezoekers in een (vakantie)huis

Een maatregel die in eerste instantie alleen lijkt te gelden voor de thuissituatie, heeft ook effect op het verblijf in een vakantiewoning:

  • Ontvang thuis maximaal 4 bezoekers per dag
  • Ga je bij anderen op bezoek of ontvang je bezoek? Doe dan een zelftest.

Financiële steun

Het kabinet ziet dat de strengere maatregelen grote gevolgen hebben voor ondernemers en werkenden en breidt daarom het steunpakket fors uit. Zo keert de loonsubsidie NOW terug en verhoogt het kabinet de Tegemoetkoming Vaste Lasten. Met deze uitbreiding is bijna € 2,2 miljard gemoeid. Deze extra maatregelen blijven in ieder geval tot het einde van 2021 van kracht.

Aanvullende steun voor culturele sector

Het kabinet maakt € 68 miljoen vrij voor een specifiek steunpakket om de culturele sector te ondersteunen tot het eind van het jaar. Deze middelen behelzen een voortzetting van de eerdere specifieke steun: ondersteuning voor de BIS- en Erfgoedwetinstellingen en de meerjarig gefinancierde instellingen bij de Rijkscultuurfondsen, en ondersteuning voor makers via onder andere de rijkscultuurfondsen. De suppletieregeling bij het Fonds Podiumkunsten, die de capaciteitsbeperking in instellingen compenseert, wordt aangepast naar 85% van de kaarten.

Meer informatie: www.rijksoverheid.nl

Reacties op de maatregelen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *