Nieuwe CAO recreatiesector zorgt voor 1% loonstijging

RECRON en de bonden hebben op 31 mei, na drie gespreksrondes, overeenstemming bereikt over de verlenging van de Cao Recreatie met een jaar, en wel tot 1 juli 2013. De gesprekken verliepen moeizaam, niet in de laatste plaats door de grote verschillen in voorstellen. De inzet van RECRON was gericht op maximalisatie van de pensioenpremie en het maken van afspraken over een nieuwe toekomstbestendige pensioenregeling. De beschikbare loonruimte was zeer beperkt. De bonden zetten in op een loonstijging van 2.5% per 1 juli 2012 alsmede op een minimale reiskosten- en consignatievergoeding en het afschaffen van de jeugdlonen.

Welkom op de Linnaeushof

De bereikte afspraken zijn:

  • –  verlenging van de Cao Recreatie met een jaar en wel van 1 juli 2012 tot 1 juli 2013;
  • –  maximalisatie pensioenpremie op 22% per 1 januari 2013;
  • –  verhoging van de feitelijk betaalde lonen met 1 % per 1 januari 2013;
  • –  commitment van de bonden om in deze cao periode over een andere, toekomstbestendige nieuwe pensioenregeling het gesprek aan te gaan;
  • –  de werkingsfeer van de Cao recreatie tov de Cao vermo (cao voor verzelfstandigde maatschappelijke organisaties) wordt strikt gedefinieerd;
  • –  sociale partners maken afspraken over het behalen van een EVC (ervaringscertificaat) en over de instroom van bepaalde doelgroepen (WSW’ers en Wajongers) in de sector;
  • – het dienstverband van werknemers eindigt van rechtswege op het moment dat betrokkene voor een AOW uitkering in aanmerking komt. Per 1 april jl. is de wetgeving in die zin gewijzigd dat vanaf de datum waarop iemand 65 wordt de betaling van de AOW begint. Voorheen was dit de eerste van de maand waarin iemand 65 werd. Het dienstverband eindigde dan ook van rechtswege op de laatste dat van de maand ervoor.

Daarnaast is afgesproken dat de Fonds Cao Recreatie, dwz de cao waarin het Sociaal Fonds Recreatie is vastgelegd, ongewijzigd wordt verlengd tot 1 juli 2013.

Recron tevreden
De onderhandelaars van RECRON zijn tevreden met de gemaakte afspraken, zeker nu een maximalisatie van de pensioenpremie is bereikt. Deze is immers de afgelopen jaren van 16.4% naar 20% per 1 januari 2012 gegaan. Naar verwachting zal de premie minimaal – en in het nu bereikte akkoord maximaal – met twee procent stijgen per 1 januari 2013. Het bereikte onderhandelingsresultaat zal met een positief advies aan de RECRON leden worden voorgelegd. Tot 20 juni a.s. heeft men de tijd om te reageren.

Bron: RECRON

Reactie FNV
Johan Bijlsma, sectorbestuurder FNV Recreatie, over het behaalde resultaat: “Wij zijn tevreden met het behaalde resultaat, zeker gezien de moeizame onderhandelingen de afgelopen tijd. De loonsverhoging en de werkgeversbijdrage aan de pensioenpremie zien wij als belangrijke onderhandelingsresultaten. Het resultaat zullen wij aan onze achterban ter goedkeuring voorleggen.”
Woensdag 13 juni legt FNV Recreatie het onderhandelingsresultaat voor aan zijn cao-commissie.

Bron: FNV Recreatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *