De organisatie KMVK, die in Nederland o.a. de internationale duurzaamheidslabels GreenKey en De Blauwe Vlag vertegenwoordigt, presenteerde vandaag een nieuw nationaal label: Duurzaam Gastvrij. Een noodzakelijke stap, omdat de internationale labels een deel van de recreatiesector gaan uitsluiten.
Duurzaam Gastvrij is gebaseerd op de Green Key. Dit keurmerk is er al 20 jaar voor hotels, kampeerbedrijven, bungalowparken, congreslocaties en restaurants. Het Duurzaam Gastvrij keurmerk is er voor alle andere bedrijven binnen de vrijetijdsbranche. Hiermee probeert Stichting KMVK, die beide keurmerken beheert, een markt te dienen waar veel vraag is naar het implementeren van Maatschappelijk Verantwoord en Duurzaam Ondernemen.
Het nieuwe keurmerk gaat van start met 25 bedrijven, allen actief in de vrijetijdsbranche, zoals zwembaden, bibliotheken, charter/passagiersvaart en wellness/sauna accommodaties.
GreenKey en Blauwe Vlag leggen beperkingen op
Erik van Dijk, directeur van KMVK ligt toe: “In ons enthousiasme hebben we in Nederland steeds meer bedrijven in de recreatiesector een internationaal duurzaamheidslabel toegekend. Zo was er binnen GreenKey bijvoorbeeld al een checklist voor zwembaden op vakantieparken en hotels aanwezig. Die checklist hebben wij ook toegepast op stand-alone zwembaden. De internationale koepelorganisatie heeft ons teruggefloten en vanaf 1 januari 2022 mogen alleen specifieke deelsectoren het GreenKey label dragen. Zwembaden, sauna’s, rederijen en sportaccommodaties bijvoorbeeld, vallen daardoor af. Wij willen juist veel meer bedrijven in de vrijetijdssector betrekken bij onze duurzame doelstellingen. Om die reden hebben we nu een nationaal duurzaamheidslabel gelanceerd, waardoor we meer deelsectoren kunnen toevoegen. Er is vanuit de consument een grote behoefte aan een herkenbaar en onafhankelijk keurmerk op dit gebied.”
De internationale labels voor GreenKey en de Blauwe Vlag (zwemwaterlocaties en jachthavens) blijven gewoon in Nederland actief. Voor de sectoren die hier niet aan kunnen deelnemen komt het label ‘Duurzaam Gastvrij’ daarvoor in de plaats. Van Dijk: “Voor de Nederlandse markt is de doelstelling dit label wellicht nog duidelijker dan de bestaande labels.”
Aanpak voor nieuwe deelsectoren
De KMVK gaat de komende tijd actief op zoek naar deelsectoren die ook in aanmerking willen komen voor het nieuwe keurmerk.
Samen met een Green Team gaat een deelnemend bedrijf aan de slag om te bedenken: wat kunnen we vergroenen in aanwezige bouwmaterialen, F&B, waar kunnen we duurzamere verlichting aanbrengen, op welke plekken kunnen we de waterdoorstroom verminderen, hoe kan ik circulair inkopen? En dit alles, met in het achterhoofd, dat de bezoeker aan de accommodatie niet inlevert op comfort en kwaliteit.
Duurzaam Gastvrij is dé tool om hiermee aan de slag te gaan! Door middel van het certificatiesysteem van het keurmerk voert de ondernemer op verschillende facetten binnen zijn organisatie, duurzaamheid toe. Er worden verplichte normen gesteld én optionele die uiteindelijk het niveau Brons, Zilver of Goud bepalen.
De KMVK organiseert voor de labelhouders regelmatig kennissessies om nieuwe ideeën voor duurzame bedrijfsvoering toe te lichten en praktijkcases te delen. Daarmee vervult de KMVK in feite een platformfunctie voor duurzaam ondernemen.
Stichting KMVK is een samenwerkingsverband van HISWA-RECRON, Koninklijk Horeca Nederland (KHN) en de ANWB.
Meer informatie: