Nederlands Openluchtmuseum verwelkomt 540.000 bezoekers in 2023

Het Nederlands Openluchtmuseum kijkt terug op een goed jaar. Er werden 540.000 bezoekers verwelkomt. Een stijging van ruim 13% procent ten opzichte van 2022. Een tevreden directeur Teus Eenkhoorn: “2023 was in alle opzichten een heel goed jaar voor het Openluchtmuseum.”

Eenkhoorn: “Niet alleen mochten we meer bezoekers verwelkomen dan vorig jaar, ook de waardering is wederom gestegen, voor het vierde jaar op rij. Bezoekers gaven ons museum een 8.7 en daar zijn we vanzelfsprekend heel blij mee. Dat is waar we het voor doen. De dit jaar geopende tentoonstelling ‘(On)beperkt, leven met een handicap’ – met mooie persoonlijke verhalen – zorgde voor meer rolstoelbezoekers dan ooit tevoren in het museum. Een goede ontwikkeling want als museum willen we laten zien dat we er voor iedereen zijn.”

2023 was ook het jaar waarin het Openluchtmuseum de V&D collectie heeft verworven; circa 3.500 voorwerpen – van speldendoosjes, lp’s, pennen en agenda’s tot een kassa, reclameborden en bedrijfskleding- die het hele spectrum van de geschiedenis van het warenhuis V&D beslaan. En het was de start van een nieuwe winterprogrammering met de Winterkermis met authentieke rolschaatsbaan op het Entreeplein.

Het Nederlands Openluchtmuseum in 2024

In september 2024 wordt het Huis van herinnering geopend in één van de nieuwe doorzonwoningen. In dit huis biedt het Openluchtmuseum een reminiscentieprogramma aan voor ouderen met dementie. Het is uniek in Nederland. Het programma in het Huis van herinnering is te boeken door zorgprofessionals en families. Deelnemers worden ondergedompeld in de jaren rond 1965 en worden begeleid en gestimuleerd in het ophalen van herinneringen door middel van activiteiten en het aanspreken van alle zintuigen. H

Vanaf 30 maart 2024 is de tentoonstelling VOC-mentaliteit? te zien. VOC-mentaliteit? gaat – met de geruchtmakende uitspraak van premier Balkenende in 2006 als vertrekpunt – over de invloed van de VOC op de kapitalistisch georiënteerde economie die nog altijd leidend is. Daartegenover staat een mentaliteit met balans en respect voor de natuur.

Het Zomerseizoen start op zaterdag 30 maart 2024. Het jaarthema deze zomer: ‘Waar kom jij vandaan? Keuzes bepalen je koers.’ Hier kom je meer te weten over hoe mensen in verschillende tijden en culturen al dan niet duurzaam samenleven met hun omgeving. Inspirerende verhalen van vroeger en hedendaagse voorbeelden.

Meer informatie: www.openluchtmuseum.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *