Nederlands Openluchtmuseum start bijzonder concept voor mensen met dementie

Mensen met dementie kunnen zich vaak nog wel situaties uit een verder verleden herinneren. Hun korte termijn geheugen functioneert niet meer naar behoren. Musea met een historisch aanbod, zoals het Openluchtmuseum Arnhem, hebben materialen in huis om herinneringen tot leven te brengen. Met het nieuwe ‘Huis van Herinnering’ opent het Openluchtmuseum een totaalconcept voor een bijzonder uitje gericht op deze doelgroep.

In dit ‘Huis van Herinnering’ wordt een reminiscentieprogramma aangeboden voor ouderen met dementie. Het is uniek in Nederland. Deelnemers worden ondergedompeld in de jaren 1960 en worden begeleid en gestimuleerd in het ophalen van herinneringen. Het reminiscentieprogramma biedt een plezierig verblijf in een setting die voor ouderen met dementie heel vertrouwd is en herinneringen oproept. En dat is bevorderlijk voor hun welzijn. In Nederland krijgt één op de vijf mensen te maken met een vorm van dementie. En dat aantal zal naar verwachting in de toekomst alleen maar oplopen.

Met het reminiscentieprogramma wil het Openluchtmuseum bijdragen aan bewustwording over dementie en aan een dementievriendelijke samenleving. Dit sluit aan bij de visie van het museum vanuit de overtuiging dat geschiedenis kan verbinden. Want door van en over een ander te leren, krijgen we meer inzicht in onszelf en begrip voor elkaar.

Het reminiscentieprogramma kan vanaf april gevolgd worden en is vanaf nú te boeken door zorg- en welzijnsorganisaties. 

Op de koffie in de jaren 1960

Het reminiscentieprogramma ‘Op de koffie in de jaren 1960’ is ontwikkeld voor ouderen met dementie en hun naasten, mantelzorgers en begeleiders. In het programma dat het museum aanbiedt gaat het over persoonlijke ervaringen en herinneringen uit het leven van alledag. Het programma zorgt voor verbinding. De ouderen voelen zich in deze omgeving veilig, beter begrepen en kunnen (weer) contact maken. De naasten en begeleiders leren de persoon met dementie hierdoor beter kennen. Tijdens het bezoek worden deelnemers ontvangen en begeleid door speciaal opgeleide herinneringscoaches.

Thema’s die tijdens het verblijf aan bod komen zijn afhankelijk van de levenswijze en interesse van de deelnemer maar te denken valt aan eten & drinken, muziek, handwerken, schoonmaken, roken in huis, klussen in de tuin en in de schuur, baby’s en kinderen, persoonlijke verzorgingsproducten. Allemaal toegespitst op de periode van de jaren 1960, inclusief bijpassende geuren en geluiden. Het reminiscentieprogramma is er op gericht om de deelnemers actief te krijgen in het zelf gaan vertellen over deze periode in hun leven en hun herinneringen en ervaringen te delen. Ondersteund door de herinneringscoaches.  

In de inrichting en aankleding, de kleding en het eten & drinken in het Huis van Herinnering is rekening gehouden met diverse culturele achtergronden. Gedurende het jaar wordt het Huis van Herinnering aangepast aan de diverse feestdagen en vieringen. In het filmpje hieronder is een impressie te zien van wat het reminiscentieprogramma kan betekenen voor een oudere met dementie en haar naaste. 

Het Huis van Herinnering wordt feestelijk geopend op zaterdag 21 september 2024, Wereld Alzheimer Dag. Het reminiscentieprogramma is inmiddels al te boeken. Om deel te nemen aan het reminiscentieprogramma in het Huis van Herinnering kunnen naasten, mantelzorgers of begeleiders van een oudere met dementie hun interesse kenbaar maken via de website van het openluchtmuseum.

Meer informatie: www.openluchtmuseum.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *