Nederland stijgt een plaatsje (13) op de ranglijst toeristische concurrentiekracht

In de twee-jaarlijkse ranglijst van het World Economic Forum over toeristische concurrentiekracht is Nederland een plaatsje gestegen; van de 14e naar 13e plek. Om de best concurrerende landen te bezoeken is kennis van de Duitse taal wel handig. De nummers 1, 2 en 3 zijn respectievelijk: Zwitserland, Duitsland en Oostenrijk. België boekte een mooie progressie en steeg van de 23e stek in 2011 naar plek 18 in 2013.

De ‘Travel & Tourism Competitiveness Report’ is opgebouwd aan de hand een groot aantal indicatoren, die variëren van veiligheid en hygiene, de arbeidsmarkt en de economie,  tot het werkelijke toeristische aanbod en de toeristische infrastructuur. Enkele indicatoren waarop Nederland opvallend scoort (tussen haakje = plek op ranglijst van 140 economieën.):

  • Categorie A4.02 Toegang tot goed drinkwater en toiletvoorzieningen (op 1)
  • Categorie C14; Cultural Resources (op 14) waarbij vooral de beurzen en tentoonstellingen (op 10) en export van de creatieve industrie (op 10) goed scoren.
  • Categorie C13; Natural resources (op 60). De meest negatieve score komt op rekening van de soortenrijkdom (op 109)
  • De benzineprijs (op 129)
  • Inhuren en ontslaan van personeel (op 122)
  • Categorie C1; Human resources (op 11), waarbij vooral het opleidingsniveau (op 3) en beschikbaarheid van onderzoek en training (op 2 ) hoog scoren.
  • Affiniteit met toerisme (op 52)

Bekijk de hele lijst op: http://www.weforum.org/issues/travel-and-tourism-competitiveness/ttci-platform (ga naar tabblad Scorecards. Daar kun je Nederland selecteren om de wegingsfactoren te bekijken)

klimaat

Toerisme is wereldwijd een belangrijke economische sector die werk bezorgd aan een op de elf mensen. Naast werkgelegenheid speelt toerisme ook een rol in het economische herstel en duurzame ontwikkeling.

Meer informatie: World Economic Forum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *