Nederland wil samen met Duitsland het Nedergermaanse deel van de Limes voordragen voor de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In een brief aan zijn Duitse collega’s stelt staatssecretaris Halbe Zijlstra van Cultuur voor samen met Nederland te werken aan de werelderfgoednominatie van dit gezamenlijke erfgoed.
De Nedergermaanse Limes markeerde 2000 jaar geleden de noordgrens van het Romeinse Rijk. Nederland en de huidige deelstaten Nordrhein-Westfalen en Rheinland-Pfalz waren destijds onderdeel van een provincie binnen het Romeinse Rijk. Staatssecretaris Halbe Zijlstra doet zijn verzoek aan de staatsminister Bernd Neumann van de bondsregering, Minister Harry Voigtsberger van de deelstaat Nordrhein-Westfalen en minister Doris Ahnen van de deelstaat Rheinland-Pfalz.
De Romeinse Limes
De noordgrens van het Romeinse Rijk, de Limes, is de grootste lineaire archeologische structuur in Europa. Een indrukwekkend restant van dit verleden is de Nedergermaanse Limes met forten, schepen, wegen en burgerlijke nederzettingen die langs de rivier de Rijn loopt in de Duitse deelstaten Nordrhein-Westfalen en Rheinland Pfalz en in Nederland door de provincies Gelderland, Utrecht en Zuid-Holland. De historische en actuele waarde van dit grensoverschrijdende erfgoed is groot. De Limes beschermde eens het noordelijke deel van het omvangrijke Romeinse Rijk. Nu doorsnijdt de Limes landsgrenzen, maar de verbinding tussen de beide landen en culturen is er nog steeds.
De grootste archeologische structuur van Europa
Een voordracht van de Limes betekent ook een uitbreiding van drie onderdelen van de Limes die al op de Werelderfgoedlijst staan: Hadrians Wall in Engeland, de Upper German-Raetian Limes in de Duitse deelstaten Beieren, Baden Württhemberg, Hessen en Rheinland-Pfalz en Antonine Wall in Schotland. Wanneer de Nedergermaanse Limes hieraan toegevoegd wordt, vormen deze onderdelen het grootste archeologische gebied van Europa. Gedeputeerde van Cultuur Annemieke Traag van de provincie Gelderland en tevens bestuurlijk trekker van de UNESCO in de Nederlandse Limes-samenwerking namens de drie Nederlandse provincies: ‘Het zou natuurlijk prachtig zijn als we samen met de Duitse deelstaten dit laatste deel van de Limes de status van werelderfgoed kunnen gegeven. Zo zorgen we ervoor dat dit internationale, cultuurhistorisch bijzondere gebied de waardering krijgt die het verdient”.
Herziening van de voorlopige lijst Werelderfgoed
De Commissie Herziening Voorlopige Lijst Werelderfgoed, onder voorzitterschap van mevrouw Leemhuis-Stout, adviseerde in 2010 positief over het voorstel van de drie Nederlandse provincies om de Limes op de voorlopige lijst van het werelderfgoed te plaatsen. De commissie stelde dat de Limes van uitzonderlijke universele waarde is. De volgende stap is nu dat de drie provincies en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap samen met de Duitse overheden andere partijen betrekken bij het opstellen van het nominatiedossier.
Werelderfgoed in Nederland
Nederland telt nu negen werelderfgoederen. Het natuurgebied de Waddenzee beschermt Nederland samen met Duitsland. Daarnaast gaat het om de Grachtengordel van Amsterdam, het Rietveld Schröderhuis in Utrecht, de Droogmakerij De Beemster bij Purmerend, het Ir. D.F. Woudagemaal bij Lemmer, Willemstad op Curaçao, de Molens van Kinderdijk-Elshout, de Stelling van Amsterdam en Schokland in de Noordoostpolder. In januari 2012 nomineerde Nederland het Teylers Museum in Haarlem. Het Werelderfgoedcomité van UNESCO besluit medio 2013 over het plaatsen van dit museum op de Werelderfgoedlijst.
Eén reactie