Nederland blijft ook in de zomer van 2022 relatief populair bij Nederlandse vakantiegangers

Nederlanders willen komende zomer weer in grote getale op vakantie. Vergeleken met
voorgaande jaren bestaan er beduidend meer plannen voor een buitenlandse vakantie. De belangstelling voor een vakantie in eigen land is nog altijd groter dan voor de coronacrisis. Dat blijkt uit een onderzoek door Trends & Tourism.

Een uitgebreider verslag van het onderzoek is te bestellen via Trends-tourism.nl

Het grootschalige grootschalige onderzoek onder consumenten naar hun vakantieplannen van een week of langer voor komende zomer werd eind januari / begin februari uitgevoerd.

Nog een interessante conclusie: ‘De meeste Nederlanders moeten hun zomervakantie nog boeken.‘ Hierin maakt onderzoeker Kees van der Most wel een onderscheid naar binnenlandse en buitenlandse vakanties; “Binnenlandse vakanties worden eerder vastgelegd. Bij de buitenlandse vakanties zie je nog meer terughoudendheid. Reisorganisaties bieden bovendien vaker garanties voor omboeken of annuleren die inspelen op de coronasituatie.”

Bijna 7 op de 10 Nederlanders wil op vakantie

Zo’n 68% van de Nederlanders wil komende zomer beslist/waarschijnlijk op vakantie gaan. Zo’n 16% twijfelt nog en 17% verwacht niet te gaan. Voorgaande zomers lag de vakantiedeelname nog op zo’n 50 á 60%. Vooral jongeren en hoger opgeleiden willen er komende zomer op uit trekken (82 resp. 84%).

Buitenland populairder dan eigen land

Bleven Nederlanders de afgelopen jaren tijdens de zomervakantie vooral in eigen land; komende zomer is het buitenland weer populairder. Van de Nederlanders met plannen voor komende zomer wil ruim de helft naar het buitenland. Vier op de tien Nederlanders kiest voor eigen land en een kleine 10% van de plannenmakers heeft nog geen keuze gemaakt tussen eigen land en het buitenland. Spanje (18%), Frankrijk (12%) en Griekenland (9%) zijn de populairste buitenlandse bestemmingen.

We vroegen Kees van der Most om een vergelijking te maken met de situatie van vóór corona. Dan blijkt de situatie voor binnenlandse vakanties toch wat rooskleuriger. Van der Most: “In een ‘normaal’ jaar boeken Nederlanders hun zomervakantie grotendeels (80%) in het buitenlanden kiest 20% voor een lange zomervakantie in Nederland. Op dit moment ligt de verhouding anders: 50% heeft plannen voor een buitenlandse vakantie; 40% voor een Nederlandse vakantie; en 10% weet het nog niet. De interesse voor een binnenlandse zomervakantie is dus nog altijd twee keer zo hoog dan in de periode vóór corona.”

Voor de langere termijn verwacht Van der Most ook een opleving van binnenlandse vakanties: “Die trend was al ingezet voor 2020, maar heeft een extra impuls gekregen door de coronacrisis. Ook de behoefte aan meer luxe en comfort is belangrijk bij ontwikkelingen in de markt.”

De meeste vakanties moeten nog geboekt worden

Zo’n 40% van alle vakantieplannen is reeds omgezet in een boeking. Van de vakantiegangers die komende zomer in eigen land willen blijven heeft ruim de helft het verblijf al geboekt/geregeld. Van de geplande buitenlandse vakanties is dat pas een kwart.

Van der Most laat weten dat het onderzoek heeft plaatsgevonden voor de persconferentie van afgelopen week, waarin de coronabeperkingen grotendeels worden losgelaten. “Mijn inschatting is dat vooral de intersse in buitenlandse vakanties hiervanzal profiteren. Die categorie heeft het meeste last van de onzekere situatie.”

Bron en meer informatie: www.trends-tourism.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *