Natuurwerkdag op 1 en 2 november – Doe jij ook mee?

De Nederlandse natuur is voor veel recreatie- en horecabedrijven een cruciaal onderdeel van het (vakantie)aanbod. Op 1 en 2 november kunnen Nederlanders in het hele land in actie komen voor de natuur tijdens de Nationale Natuurwerkdagen. Met meer dan 500 natuurklussen verspreid over het land is dit het grootste groene vrijwilligersevenement van Nederland.

‘Samen voor natuur dicht bij huis’ is het doel van de initiatiefnemers van de Nationale Natuurwerkdagen die dit jaar de 24e editie organiseren. Met klussen als bollen planten, wilgen knotten, insectenhotels maken, poelen schoonmaken en takkenrillen maken dragen deelnemers van de Nationale Natuurwerkdagen bij aan het herstel en onderhoud van natuur en landschap in Nederland.

Samen voor een groene leefomgeving

“De insteek van de Nationale Natuurwerkdagen dit jaar is ‘samen voor natuur dicht bij huis’. Alleen samen vergroten we onze positieve impact en krijgen we de natuurklussen gedaan”, aldus Sascha van Breukelen van LandschappenNL. De organisatie van de Nationale Natuurwerkdagen roept dan ook iedereen in Nederland op om te komen helpen, ook als je geen ervaring hebt met werken in het groen.

“Meedoen aan de Nationale Natuurwerkdagen is een mooie manier om nieuwe mensen te ontmoeten en samen met anderen iets te doen voor natuur bij jou in de buurt. Iedereen is welkom; nodig je vrienden, buren, familie of sportteam uit en maak er samen een mooie dag van.” Vorig jaar namen ruim 15.000 vrijwilligers deel aan de Natuurwerkdagen. Dit jaar hopen de organisatoren op nog meer deelnemers.

Het belang van vrijwilligers

Met de toenemende druk op natuur en landschap in Nederland is de hulp van vrijwilligers harder nodig dan ooit. De klussen die gedaan worden tijdens de Nationale Natuurwerkdagen dragen bij aan de leefomgeving van veel (bedreigde) planten en dieren. Een gezonde leefomgeving is ook belangrijk om effecten van klimaatverandering op te vangen. Deze zorg voor het landschap, zoals onderhoud aan (knot-)bomen, boomgaarden, het aanleggen van bloemenweiden en schoonmaken van poelen is steeds vaker in vrijwilligershanden. Mede dankzij vrijwilligers kan iedereen blijven genieten van een groene leefomgeving.

Doe mee op 1 en 2 november

Wil je ook iets doen voor natuur en klimaat en samen met buren, vrienden of familie buiten een dag aan de slag te gaan om zo bij te dragen aan jouw groene omgeving? Meld je nu aan via www.natuurwerkdag.nl en maak het verschil voor natuur bij jou in de buurt. Deelname is gratis. Gereedschap en begeleiding worden verzorgd. Er zijn veel klussen ook geschikt voor kinderen.

De Nationale Natuurwerkdagen worden georganiseerd in samenwerking met de provinciale Landschapsbeheerorganisaties en de Provinciale Landschappen van LandschappenNL. En ondersteund door de Nationale Postcode Loterij, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten, met medewerking van Scouting Nederland, A Rocha, IVN Natuureducatie en de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie.

Meer informatie: www.natuurwerkdag.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *