Natuur en recreatie krijgen de ruimte op voormalige Vliegbasis Twenthe

Vanaf 10 april zijn de hekken rond de voormalige vliegbasis Twenthe weggehaald en krijgen wandelaars, fietsers, maar ook dieren, volop de ruimte. Het nieuw aangelegde belevingspad omvat o.a. kronkelende beken en poelen in de vorm van bomkraters. Oude militaire objecten vormen de stille getuigen van de geschiedenis.

Een ree in het gebied (foto: Clifton Buitink)
Een ree in het gebied (foto: Clifton Buitink)

Het nieuw ingerichte natuurgebied in de driehoek Enschede, Hengelo en Oldenzaal vormt de schakel tussen de prachtige Lonnekerberg en de landgoederen van Driene. Een uniek gebied. Niet alleen door zijn natuur, ook door de militaire objecten die door kunstenaars en architecten zijn omgevormd tot iconen van het verleden.

Veldleeuweriken en vleermuizen
De voormalige vliegbasis is een belangrijk broedgebied voor de veldleeuwerik. Het bloemrijke en schrale grasland is ook ideaal voor de graspieper, gele kwikstaart en kwartel. In het gebied leven zo’n 15 reeën, die vooral in de ochtendschemering actief zijn. Voormalige bunkers zijn geschikt gemaakt voor vleermuizen en ook de steenmarter, haas en das lopen hier rond.

Doppler-foto-Buro-BoudierZichtbaar en voelbaar verleden
Het is niet alleen de natuur die het gebied zo boeiend maakt. De restanten uit het verleden geven het gebied zijn unieke karakter. Zo is het testgebouw voor motoren van F-16 straaljagers ontmanteld: te midden van het metalen frame waan je je in een kathedraal. In dit kunstwerk van Paul de Kort en Marcel Eekhout hoor je vliegtuigen, vogels maar ook indringende verhalen over verdreven boeren en onderduiken in oorlogstijd. Verderop zijn de funderingen en vloeren van de Gefechtsstand, de Duitse commandopost, zichtbaar. Ook de oude schietbanen, waar men handvuurwapens en boordwapens in vliegtuigen testte, zijn te bekijken.

Uitzicht
De brandstoftanks van het voormalige Air Fuel Station Zuid zijn opengesneden. Speciale lenzen in de deur van geheimzinnige tunnels geven een bijzondere kijk op de binnenkant van de tunnels. De uitkijkpunten bovenop de tanks bieden weids uitzicht over het open veld. Verderop, tegen een voormalige shelter, is een grote uitkijkheuvel gemaakt. Vanaf het dak ontvouwt zich het gebied in volle omvang. Een ideaal punt om de natuur te bekijken. Deze Spottershill biedt ook zicht op de start- en landingsbaan van Technology Base.

Kaartje
routes in het gebied

Routes
Het 3 km lange belevingspad in het gebied sluit aan op bestaande wandel- en fietsroutes zoals de 26 km lange Fliegerhorstroute. Die is vernoemd naar het vliegveld dat de Duitsers in 1940 aanlegden. In de route-app Fietsen in Overijssel vind je vanaf 10 april deze route, die langs talloze cultuurhistorische bezienswaardigheden in het gebied tussen Hengelo, Oldenzaal en Enschede voert. Van Middeleeuwse markestenen tot splitterboxen uit WOII waar vliegtuigen verdekt stonden opgesteld.

Meer informatie: www.vliegbasistwenthe.info

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *