Museum Rubenshuis in Antwerpen gaat 4 jaar dicht voor renovatie

Vanaf 9 januari 2023 gaat de toeristische attractie ‘Het Rubenshuis’ voor een periode van 4 jaar dicht. Er wordt dan gewerkt aan een grondige renovatie van het gebouw en de museale installaties. In 2027, het jaar van Rubens’ 450ste verjaardag, verwelkomt het museum opnieuw het publiek.

Rubenshuis (foto: Ans Brys)

Het masterplan van het Rubenshuis breidt uit: de kunstenaarswoning – waar eerst de meest essentiële ingrepen voorzien waren – krijgt nu ook een grondige restauratie. Er wordt méér ruimte gecreëerd voor bezoekers en internationale tentoonstellingen. Bovendien komt er een optimale klimaatbeheersing die aan de hoogste standaarden voldoet. Een volledige interieurrestauratie versterkt de beleving en een ingebouwde lift maakt het museum grotendeels toegankelijk voor iedereen.

Het Rubenshuis bouwt achter de schermen al geruime tijd aan de toekomst. Met het geplande onthaalgebouw van Robbrecht en Daem op Hopland wordt reeds een grote stap richting 21ste eeuw gezet. De hedendaagse voorzieningen verhelpen heel wat problemen of tekortkomingen die bezoekers, onderzoekers en medewerkers vandaag ervaren. Met de uitbreiding van het masterplan wordt nu ook de kunstenaarswoning zelf volledig onder handen genomen.

Werkzaamheden starten in 2022 en eindigen in 2027

Met de totaalrenovatie van het museum wijzigt ook de timing. Dit voorjaar starten de werken aan de nieuwbouw op Hopland. Vanaf het najaar komt ook de aanleg van de middenpartij van de tuin erbij. Tijdens de werken aan Hopland blijft het Rubenshuis open en dit tot en met 8 januari 2023, het einde van de kerstvakantie.

Wanneer de deuren van het museum sluiten, start de restauratie van het Rubenshuis zelf.

In april 2024 opent zoals voorzien de nieuwbouw op Hopland. Tot 2027 ontdekt het publiek daar enkele meesterwerken uit de collectie. Het geplande museumcafé komt er pas in 2027. Tot dan wordt de eerste verdieping van de nieuwbouw een creatief knooppunt waar mensen mekaar ontmoeten en mee schrijven aan het verhaal en de beleving van het nieuwe Rubenshuis.  

In 2027 gaan de deuren van de kunstenaarswoning opnieuw open en viert het Rubenshuis de 450ste verjaardag van Rubens.

Open tot en met 8 januari 2023    

Het publiek kan het Rubenshuis nog bezoeken tot en met 8 januari 2023. Alle museale ruimtes én de tuin blijven open. Van de werkzaamheden op Hopland zullen de bezoekers wat lawaaihinder ondervinden. Vanaf het najaar is de toegang tot de tuin beperkter omdat dan de heraanleg start.  

Het Rubenshuis legt de bezoekers dit laatste jaar nog in de watten. Met een aantal (coronaveilige) evenementen tijdens de zomer en de winter genieten Antwerpenaren en alle bezoekers van het prachtige huis en de tuin, voordat het museum voor 4 jaren sluit.

Blik op de toekomst

Geïnteresseerden die de start en de voortgang van de werken willen volgen, kunnen zich via www.rubenshuis.be inschrijven op de nieuwsbrief. Daar krijgen ze een exclusieve preview achter de schermen en zitten ze mee op de eerste rij terwijl het Rubenshuis geschiedenis schrijft. Voor bewoners, handelaars en horeca rond het Rubenshuis start de informatiecampagne ‘Buur van Rubens’. Zij ontvangen specifieke informatie over mogelijke hinder.

Meer informatie: www.rubenshuis.be/nl/vernieuwt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *