Morgen opent de Keukenhof; met een bescheiden ambitie

De Keukenhof heeft door de coronacrisis twee edities moeten overslaan. Morgen gaan de deuren eindelijk weer open voor het publiek. De ambitie voor het aantal bezoekers is bescheiden: 700.000 tot 1 miljoen. In de laatste editie (2019) werden er nog 1,5 miljoen tickets verkocht.

Keukenhof, de grootste tulpentuin ter wereld, is geopend van 24 maart t/m 15 mei.

Thema 2022: Flower Classics

Bloemen zijn belangrijk voor mensen; ze horen bij ons leven, al eeuwenlang. Als klassieke symbolen komen we bloemen tegen in kunst, architectuur en design. In Keukenhof brengen we deze klassiekers samen; met de tulp als stralend middelpunt.

Een van de uitingen van het thema is de samenwerking met het Mauritshuis vanwege hun 200-jarig bestaan. Daarom was er vandaag een bloemrijke ontmoeting tussen Jacoba van Beieren, al jarenlang de gastvrouw van bloemententoonstelling Keukenhof, en het meisje met de parel, een van de meesterwerken van Vermeer uit het Mauritshuis.

Naast de miljoenen tulpen, narcissen en hyacinten in het park zijn de bloemenshows binnen in de paviljoens weer groter en mooier geworden. Ruim 600 bloemenkwekers leveren hun mooiste bloemen en planten aan Keukenhof, zodat bezoekers vele nieuwe soorten zien.

Doelgroepen

In een normaal jaar trekt Keukenhof een zeer internationaal publiek met o.a. grote aantallen bezoekers uit Azië en Amerika. Voor de komende editie rekent de organisatie vooral op bezoekers die uit Nederland en de omliggende landen. Daar wordt ook de marketing op gericht. “Er zijn immers nog zoveel Nederlanders die Keukenhof nog nooit bezocht hebben.”

Van de bezoekers heeft 15% een professionele band met de bloemensector. Er worden regelmatig vakbijeenkomsten voor kwekers georganiseerd. Keukenhof is een goede ontmoetingsplek voor zakelijke contacten en onderhoudt goede banden met alle relevante organisaties uit de sector.

Vakbezoekers hebben dit jaar nog een extra reden om naar Nederland te komen. Ook De Floriade, de Wereld tuinbouwtentoonstelling in Almere, heeft qua openingsperiode (14 april t/m 9 oktober) een overlap met die van de Keukenhof.

Geen hele grote investeringen

In de afgelopen twee jaar is er weinig geïnvesteerd in het park. Er werd vooral gefocust op het beheersbaar houden van de kosten. Er is in 2019 nog wel een nieuwe brug gebouwd bij het Wilhelminapaviljoen. Deze is gebouwd in Engelse landschapstijl. Voor overige geplande investeringen wordt de beslissing uitgesteld tot na dit seizoen.

Ook het opschalen met personeel is dit jaar een grote uitdaging. Ieder seizoen groeit Keukenhof als organisatie van 40 medewerkers tot een organisatie met meer dan 1.000 medewerkers. Daarbij zitten normaal gesproken veel mensen die elke jaar weer terugkeren. (Maar nu dus al twee jaar hebben overgeslagen.) Keukenhof geeft aan dat gemotiveerde mensen nog altijd welkom zijn.

Meer informatie: www.keukenhof.nl/nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *