Mogelijke afschaffing van de nulurencontracten: wat betekent dit voor jou?

Karien van Gennip, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, stuurde op 3 april een brief met een pakket aan maatregelen naar de Tweede Kamer. Eén van deze maatregelen is het afschaffen van de nulurencontracten. Benieuwd of en wanneer dit gevolgen heeft voor jouw bedrijf? Countus accountants bekeek de consequenties voor recreatiebedrijven.

Nu: nulurencontract

In de horeca- en recreatiebranche wordt vanwege wisselende drukte veel gebruik gemaakt van nulurencontracten. Dit is een type oproepovereenkomst waarbij een oproepkracht alleen wordt ingezet als er werk beschikbaar is en in principe ook alleen wordt beloond voor die gewerkte uren. Minister Van Gennip wil deze contracten verbieden om werknemers meer roosterzekerheid en inkomenszekerheid te bieden.

Straks: basiscontract

In plaats van het nulurencontract stelt minister Van Gennip het basiscontract voor. Met een basiscontract heeft je werknemer een minimum aantal (garantie-)uren. Deze uren moeten sowieso betaald worden. Als bovengrens heeft de werknemer een maximum aantal (beschikbaarheids)uren. Voor deze beschikbaarheidsuren moet de werknemer gehoor geven aan een oproep. Uren boven de beschikbaarheidsuren mag de werknemer weigeren. De beschikbaarheidsuren mogen maximaal 130% zijn van de garantie-uren. Deze uren mogen dus niet ver uit elkaar liggen.  

Als uitzondering hierop geldt dat voor scholieren en studenten, die jaarlijks gemiddeld hoogstens 16 uur per week werken, het nulurencontract wel mogelijk blijft.

Hoe verder?

Minister Van Gennip is van plan om de wetgeving rond de zomer in internetconsultatie te brengen. Dit betekent dat iedereen suggesties kan doen voor de verbetering van deze wetgeving. Daarna kan deze in het voorjaar van 2024 aan de Tweede Kamer worden aangeboden.


Met dank aan (redactie): Ingrid Andringa, jurist bij Countus, o.a. gespecialiseerd in personeelsmanagement;

“Wil je meer weten over de plannen van minister Van Gennip en wat dit voor jouw specifieke situatie betekent? Neem dan contact op met ons op. Wij licht je graag verder in over dit onderwerp.”

Meer informatie: www.Countus.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *