Minister Van der Wal en Staatsbosbeheer roepen 2024 uit tot het Jaar van het bos

Christianne van der Wal, minister voor Natuur en Stikstof, en Sylvo Thijsen, directeur Staatsbosbeheer, kondigen vandaag, op de nationale viering van de Boomfeestdag, aan dat 2024 het Jaar van het bos zal zijn. Dit initiatief markeert het 125-jarige jubileum van Staatsbosbeheer en heeft als doel de waarde van bomen en bos te benadrukken en het bewustzijn over het belang van duurzaam bosbeheer te vergroten.

Sylvo Thijsen, directeur van Staatsbosbeheer, licht toe: “Een bos is het huis van enorme rijkdom aan leven waarmee we ons verbonden voelen. Generaties boswachters zijn ons al voorgegaan in het beschermen, uitbreiden en duurzaam benutten van een heel veelzijdig stuk Nederlands landschap. Staatsbosbeheer beheert dit groene erfgoed voor nu én voor volgende generaties.”

Minister Van der Wal benadrukt het belang van bossen voor biodiversiteit, klimaat en leefbaarheid.

“Van bossen wordt iedereen blij. Het is een heerlijke plek voor mensen om te ontspannen, maar bomen en bos spelen ook een belangrijke rol in het behoud van de rijkdom aan soorten bomen, planten en dieren. Én bomen slaan CO2 op. Als minister voor Natuur zie ik graag méér bomen in heel Nederland, niet alleen in natuurgebieden, maar ook in het stedelijk gebied en op het boerenland.”

Toen ons land werd gekenmerkt door een tekort aan bos en een toename van zandverstuivingen werd Staatsbosbeheer op 21 juli 1899 opgericht. De tijden zijn veranderd en Staatsbosbeheer veranderde mee. Staatsbosbeheer is vandaag de dag trots beheerder van deze fascinerende natuur die onze leefomgeving verrijkt. Een mooie reden om het bos een jaar lang in de kijker te zetten.

Om het Jaar van het bos te vieren staat het thema bomen en bos in 2024 een jaar lang extra in de spotlights. Dat gebeurt op verschillende manieren. Zo delen boswachters mooie verhalen over bomen en bos, er komt een extra feestelijke landelijke viering van de Boomfeestdag, en voor het publiek worden speciale ‘van boom tot bos-wandelroutes’ door het hele land uitgezet om heerlijk van bomen en bos te genieten.

Bron en meer informatie: www.staatsbosbeheer.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *