De horecasector klimt uit het dal. Dat blijkt uit faillissementsgegevens over de maand april die faillissementsdossier.nl vandaag heeft bekendgemaakt. In april gingen 34 horecaondernemingen failliet, een halvering ten opzichte van de eerste maanden van dit jaar. De afname houdt mogelijk verband met de aantrekkende omzetcijfers. In het eerste kwartaal van 2011 steeg de omzet in de branche met gemiddeld 3,5 procent ten opzichte van de overeenkomstige periode vorig jaar.
Naijleffect
Overigens kan uit deze gegevens nog niet worden geconcludeerd dat de horeca de crisis te boven is. De omzetten mogen dan weer aantrekken, de rendementen houden niet over. “We komen uit een zeer diep dal,” zegt woordvoerder Joris Prinssen van brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland.
Vooral in de eerste maanden van 2010 gingen relatief veel restaurants, cafés en andere horeca-etablissementen bankroet. Mogelijk is dit een naijleffect van de crisis, meent Prinssen. “Horecamensen proberen zolang mogelijk het hoofd boven water te houden. Blijkbaar lukt dat niet in alle gevallen.”
Het totale aantal bedrijfsfaillissementen daalde in april ten opzichte van maart met 23 procent tot 721. De afname in de bouw zette door. Dit ging gepaard met stijgende orderportefeuilles; ook in de woningbouw zagen aannemers de werkvoorraden licht toenemen.
Brandstofprijzen
Opvallend is verder de substantiële daling van het aantal faillissementen in de detailhandel en de financiële sector. De detailhandel zag de gemiddelde omzet in de eerste maanden van het jaar met 3 procent toenemen. De helft van die groei kwam voor rekening van tankstations door de hogere brandstofprijzen.
Regionaal gezien daalde het aantal faillissementen het sterkst in de provincie Gelderland, gevolgd door Drenthe en Friesland. In Gelderland daalde het aantal faillissementen ten opzichte van maart met maar liefst 82 procent naar 67 procent. Vergeleken bij maart 2010 was er sprake van een halvering.
Over FaillissementDossier.nl
FaillissementsDossier.nl verstrekt informatie over faillissementen, surseances en schuldsaneringen op een toegankelijke manier. De dossiers en de openbare faillissementsverslagen zijn kosteloos in te zien en in het geheel te downloaden.
Per onderneming is een dossier samengesteld met veel informatie over het failliete of in surseance verkerende bedrijf. Hierin worden onder meer vermeld de complete gegevens van de curator of bewindvoerder, handelsnamen, vestigingsadressen en informatie over de branche en activiteiten van het bedrijf.