Met deze 3 tips til jij jouw bedrijf naar een hoger niveau

Elke ondernemer is ambitieus en heeft zo zijn/haar eigen dromen. Herken je dit als ondernemer zijnde? Dan is het de hoogste tijd om deze dromen uit te laten komen. Noodzakelijk hiervoor is om je bedrijf naar een hoger niveau te tillen. Met onderstaande tips krijg je dit op een relatief makkelijke manier voor elkaar.

op naar een hoger niveau…

Tip 1: richt je pijlen op extern kapitaal

Om te kunnen groeien, heb je kapitaal nodig. Je hebt bijvoorbeeld kapitaal nodig om een nieuwe machine te kopen, om voorraad in te kopen of om een nieuw software systeem aan te schaffen. Voor dergelijke zaken is het verstandig om voor extern kapitaal te kiezen.

Zo kun je als bedrijf zijnde zakelijk lenen. Over zo’n lening betaal je uiteraard wel rente, maar dit betekent tegelijkertijd wel dat je geen geld uit je bedrijf hoeft te halen. Dit komt de cashflow uiteindelijk alleen maar ten goede.

Tevens is het soms niet eens mogelijk om het zonder extern kapitaal te doen. Heb je gezien je ambities een groter bedrijfspand nodig? Dan is het verstandig om een hypotheek voor je bedrijfspand af te sluiten. Je kunt mogelijk zelf ook een groot bedrag op tafel neerleggen voor een bedrijfspand, maar dit kun je beter niet doen. Het is veel verstandiger om dat geld ‘gewoon’ in je onderneming te houden.

Tip 2: beloon je personeel

Met geld kom je een heel eind, maar je bent niks zonder personeel. Als je je bedrijf echt naar een hoog niveau wilt tillen, heb je hier het beste personeel voor nodig. Het lastige is alleen dat dit personeel bijvoorbeeld door andere bedrijven weggekaapt kan worden.

Dit kun je gelukkig voorkomen. Hoe? Dit voorkom je door goed te zijn voor je werknemers. Spreek waardering richting je personeel uit, beloon je personeel en maak het je personeel naar hun zin. Zolang je de beschikking over goed personeel hebt, kun je de gewenste stappen met je bedrijf gaan zetten.

Tip 3: durf risico te nemen

Heb je enig idee hoe het komt dat sommige sporters zó goed zijn geworden? Dit komt doordat ze vol overgave met maar één ding bezig zijn geweest: beter worden. Deze mindset moet je als ondernemer ook hebben. Een gevolg hiervan is wel dat je af en toe risico’s moet nemen. Je moet risico nemen met bedrijfsbeslissingen, maar ook met bijvoorbeeld investeringen. Durf in ieder geval risico te nemen, zodat je echt een flinke groei met je bedrijf door kunt maken.

Tip: zorg er uiteraard wel voor dat de risico’s binnen de perken blijven. Mocht je te veel- of te grote risico’s nemen, kan dit ten koste van je onderneming gaan.

Met dank aan: ABN AMRO

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *