Mechelen (Be) maakt virtueel bezoek aan de stad mogelijk

Mechelen pakt als eerste stad in de Benelux uit met een virtueel bezoek door de volledige stad. Op www.virtueelmechelen.be zie je de stad vanuit helikopterperspectief en kan je inzoomen op specifieke locaties. De belangrijkste bezienswaardigheden, musea en hotels kan je ook binnenin in 360° bekijken. Met de virtual reality versie van de beleving waan je je ook fysiek in de stad en worden attracties ook toegankelijk voor minder mobiele mensen. Met dit virtueel bezoek wil de stad nog meer bezoekers aantrekken.

screen shot
“Mechelen is de eerste stad in de Benelux die 360 en virtual reality op zo’n brede, toeristische schaal toepast. Nergens anders in de Benelux kan je vanuit helikopterperspectief inzoomen op attracties, stadszichten en bijzondere gebouwen. Virtueel wandelen door de stad en toeristische highlights bezoeken kan via één online portaal. Heb je als surfer een Google Cardboard, Samsung Gear VR of Oculus Rift, dan kan je bovendien de VR-functie ook thuis ervaren. In de toekomst zullen we nog meer bezienswaardigheden opnemen”, zegt schepen van Cultuur en Toerisme Björn Siffer.

604 gigabyte beeldmateriaal en 38 locaties
Enkele kerken en gebouwen die momenteel in restauratie zijn, zoals de toekomstige toeristische balie in het Schepenhuis, het Museum Hof van Busleyden en enkele stadsgezichten en winkelstraten staan nog in de wachtrij. De beelden worden niet enkel via virtueelmechelen.be ontsloten, maar ook op de website www.VisitMechelen.be en op de websites van Mechelse en internationale partners. “Momenteel is er al voor 604 gigabyte aan beeldmateriaal opgenomen en kan je al 38 locaties virtueel bezoeken”, zegt Björn Siffer.

Dankzij Virtueel Mechelen kan je ook locaties bezoeken waar je niet zomaar binnenloopt. Denk maar aan het paleis van Margareta van Oostenrijk, het stadhuis of de muurschildering in de Sint-Janskerk, die enkel met een gids te bezichtigen zijn.

“Ben je in het Mechelse op het moment dat een historische kerk, de Wintertuin of de wereldbefaamde Koninklijke Manufactuur De Wit gesloten zijn, dan kan je deze locaties via www.virtueelmechelen.be of met een Oculus Rift VR-bril toch virtueel bezoeken”, zegt Björn Siffer. “Niets zal een echt bezoek overtreffen, maar om de realiteit zo dicht mogelijk te benaderen, werd er gebruik gemaakt van heel hoge resoluties. De virtuele visualisatie van de Muurschildering van de Sint-Janskerk bijvoorbeeld, dat is een 360 beeld met 1500 megapixels ofwel 125 keer de beeldkwaliteit van een iPhone 7”.

De toren beklimmen zonder trappen
De website dient niet enkel als uitnodiging voor een bezoek, maar ook om minder mobiele mensen de mogelijkheid te bieden om te genieten van minder toegankelijke attracties. Zo kan je de Oculus Rift-bril aan de torenbalie van de Sint-Romboutstoren lenen om de toren te bezoeken zonder de trappen te moeten bestijgen. “Zo is de toren ook voor minder mobiele personen toegankelijk. Mechelen is een humane stad waar iedereen meetelt”, zegt Björn Siffer.

Ervaringen delen en Mechelen promoten
Via www.virtueelmechelen.be kan je ook beelden delen. “Ben je onder de indruk van een stadsgezicht, een historisch gebouw of gecharmeerd door één van de hotels, dan kan je een snapshot maken via de ‘postkaart’-functie. Deze postkaart kan je downloaden, e-mailen of delen op sociale media”, zegt schepen Siffer.

Voor Visit Mechelen, trekker van dit project, betekent Virtueel Mechelen een belangrijke aanvulling op het bestaande toeristische aanbod van kunststad Mechelen.

Poppr
Mechelen ging in zee met het Gentse Poppr om de 360°- en virtual reality-beleving van de stad mogelijk te maken. Poppr is marktleider in 360°-belevingen en ook actief in het buitenland. Poppr verzorgt deze belevingen voor onder andere Center Parcs Europe, ArcelorMittal, Niko, VTM, Pukkelpop en vele anderen.

Links
www.virtueelmechelen.be
www.visitmechelen.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *