Marker Wadden Plus: toekomstbestendig maken natuureilanden en meer natuurwinst Markermeer

Natuurmonumenten en Markerzand willen met het plan ‘Marker Wadden Plus’ de natuureilanden Marker Wadden uitbreiden en de huidige kustlijn verstevigen. Slim gebruikmaken van huidige zandwinning in het Markermeer is daarbij de sleutel. Ecologie en economie gaan op deze manier hand in hand. Beide partijen hebben een intentieovereenkomst afgesloten om de haalbaarheid van het plan te onderzoeken.

Copyright: Natuurmonumenten – Niels Stomp

Meer nieuwe natuur

Markerzand – een v.o.f. gevormd door Boskalis Nederland, Van Oord, Deme groep en Mineralis – heeft een vergunning om in het Markermeer zand te winnen. Het zand ligt onder een slib- en kleilaag die moet worden afgegraven om bij het zand te komen, en met schepen moet worden afgevoerd. “Juist dàt af te voeren materiaal willen we gezamenlijk gebruiken bij ‘Marker Wadden Plus’” aldus Jeroen Dekker van Markerzand. In feite gaat het om verplaatsing van zandwinning van het midden van het Markermeer naar de buurt van Marker Wadden. Het materiaal kan ter plaatse gebruikt worden en hoeft dan niet afgevoerd te worden in schepen. Dekker: “Door het slib en kleiachtige materiaal niet af te voeren maar direct toe te passen, kunnen we Marker Wadden verder versterken en uitbreiden. We zien dus kansen om de natuur verder te ontwikkelen door kosten te besparen bij de winning van zand. Uit het onderzoek moet blijken of we zo ongeveer 1.000 hectare nieuwe (onderwater)natuur kunnen aanleggen en de bestaande eilanden kunnen verstevigen”.

Onderzoek naar haalbaarheid

Natuurmonumenten en Markerzand starten gezamenlijk een onderzoek naar de haalbaarheid van het plan. In het onderzoek staat centraal of het plan technisch uitvoerbaar is, de benodigde vergunningen verkregen kunnen worden, er voldoende maatschappelijk draagvlak voor is en of het plan en de werkzaamheden emissiearm uitgevoerd kunnen worden. Het onderzoek duurt naar verwachting één jaar. Bij een positieve uitkomst streven Natuurmonumenten en Markerzand naar het sluiten van een langjarige samenwerkingsovereenkomst om het plan daadwerkelijk uit te voeren.

Bron en meer informatie: Marker Wadden Plus: toekomstbestendig maken natuureilanden en meer natuurwinst Markermeer | Natuurmonumenten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *