Aanhaakkansen bij Maand van de Geschiedenis 2023

In oktober vindt voor de twintigste keer de Maand van de Geschiedenis plaats, het grootste historische evenement van Nederland. Het thema ‘Eureka!’ inspireert o.a. musea, erfgoedinstellingen, regiomarketeers en andere organisaties om uiteenlopende activiteiten te organiseren: van queeste tot stadswandeling en van kinderprogramma tot tentoonstelling.

Er zijn voor organisaties uit de recreatiesector diverse mogelijkheden om in te spelen op de maand van de geschiedenis. Als je zelf historische kennis of bezienswaardigheden in huis hebt dan kun je aanhaken met een eigen programma. Daarnaast worden er in de oktobermaand vele bijzondere activiteiten georganiseerd door het hele land. Vanaf 1 september staan de activiteiten vermeld op de website. Neem activiteiten in jouw regio op in de agenda van je camping of vakantiepark.

Eureka!

Met het jaarthema ‘Eureka!’ plaatst de Maand van de Geschiedenis de ontwikkeling van wetenschap, innovatie en ontdekkingen in historisch perspectief. In oktober ontdekken we hoe historische denkers, onderzoekers en pioniers de wereld waarin zij leefden stukje bij beetje in kaart brachten en de toekomst vormgaven. Dat doen we met allerlei activiteiten voor verschillende doelgroepen door het hele land. Uiteenlopende onderwerpen en historsiche figuren komen daarbij aan bod, zoals de oudste draaibare radiotelescoop van Nederland, ontdekkingen in de Oertijd, natuurkundige Hendrik Lorentz en vrijdenker Spinoza.

Ontdek gisteren, begrijp vandaag

Vanuit het verleden kun je het heden beter begrijpen en zo ook een beter begrip vormen van jezelf, je eigen achtergrond of omgeving. Begrip leidt tot inzicht, nuancering en mogelijk een andere kijk op de wereld. Daarom is oktober de Maand van de Geschiedenis, het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Onder het motto ‘Ontdek gisteren, begrijp vandaag’ brengen we geschiedenis onder de aandacht bij miljoenen Nederlanders, samen met vele partnerorganisaties en honderden culturele instellingen, boekhandels en bibliotheken.

Over de organisatie

Het Nederlands Openluchtmuseum organiseert in oktober 2023 voor de twaalfde maal de Maand van de Geschiedenis, die haar twintigste editie beleeft. Het Fonds voor Cultuurparticipatie en het Prins Bernhard Cultuurfonds zijn investeerders van de Maand van de Geschiedenis. Om het evenement tot een succes te maken werkt het Nederlands Openluchtmuseum samen met verschillende partnerorganisaties. De Libris Geschiedenis Prijs is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis.

Meer informatie: www.maandvandegeschiedenis.nl

Eén reactie

 1. Hello! We are visiting Amsterdam from Switzerland and find your program “ontdek gisteren, begrijp vandaag” ingenious. Would it be possible for us to get a small poster of Einstein on the bicycle?
  Kind regards, the Hall family, Bern, Switzerland

  Karin and Andrew Hall
  Herzogstrasse 23
  CH-3014 Bern
  Switzerland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *