Leisure Update september van ING in het teken van duurzaamheid

ING constateert dat de sector leisure en horeca in het tweede kwartaal van dit jaar een mooi herstel hebben laten zien. Op hetzelfde moment ligt er een stevige uitdaging bij ondernemers: Europa en ook Nederland hebben de duurzaamheidsdoelen voor 2030 verhoogd. Dat vraagt extra inspanningen van bedrijven.

In deze thema sector update laat ING zien dat duurzaamheid geen bedreiging is, maar een kans. Niet alleen is verduurzaming onmisbaar voor een toekomstbestendige onderneming. Het biedt ook mogelijkheden om nieuwe proposities in de markt te zetten, om de focus te verleggen en je te onderscheiden, én om aantrekkelijk te blijven voor talent op de arbeidsmarkt.

Trend 1: Versnelling op duurzaamheid

Uit een recent ING-onderzoek onder de grootste bedrijven (jaaromzet > € 250 miljoen) blijkt een toenemende aandacht voor verduurzaming.

Ook in de horeca zijn ondernemers bezig met duurzaamheid. Al heeft verduurzaming lang niet voor ieder horecabedrijf op dit moment de hoogste prioriteit. Het herstel uit de coronaperiode en de personeelsschaarste vragen op dit moment voor de meeste bedrijven alle aandacht. Maar als je op korte termijn je onderneming en businessmodel verder kan verduurzamen, zal je door deze voorsprong uiteindelijk de vruchten plukken.

Trend 2: Energietransitie en CO2-reductie  

De energietransitie is de overgang van fossiele brandstoffen (gas, olie en kolen) naar duurzame energie (zoals zonne- en windenergie). De klimaatdoelen zijn vooral gericht op een vermindering van de uitstoot met 55% in 2030.

Horeca valt onder de gebouwde omgeving met een relatief beperkte CO2-uitstoot. Maar ook de horeca ontkomt er niet aan om te verduurzamen. De sector kan een bijdrage leveren aan de energietransitie door de overstap te maken van fossiele naar duurzame energiebronnen. Bijvoorbeeld door zonnepanelen te plaatsen op daken en te kiezen voor groene stroom. Ook kan het wagenpark worden verduurzaamd door over te stappen op elektrische voertuigen. En door laadpalen te plaatsen zodat gasten met een elektrische auto of fiets deze kunnen opladen.

Achtergronden en cases

Wij (redactie Pretwerk.nl) hebben in dit artikel slechts een kleine selectie gemaakt uit de duurzame leisure thema update van ING, die eigenlijk vooral gericht is op de horecasector. In de update op de website van ING vind je meer achtergronden, doorverwijzingen en enkele mooie praktijkcases.

Meer informatie: www.ing.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *