Leeuwen in ARTIS vanaf zomer 2023 te zien in nieuwe verblijf

ARTIS is gestart met de bouw van het nieuwe leeuwenverblijf. Het verblijf is straks gelegen aan de achterzijde van het park, het voormalige verblijf van de algazellen. Voor de bezoekers worden verschillende doorkijkjes gecreëerd waaronder de overdekte bezoekerspassage en het uitzichtpunt bovenop de heuvel.

Momenteel werkt de educatie-afdeling aan een nieuw educatief programma rondom het verblijf dat vooral zichtbaar zal zijn bij deze uitzichtpunten voor bezoekers.

Qua voorzieningen voor publiek ligt het nabij ons restaurant De Waterkant, dat blijft hetzelfde.

Het nieuwe verblijf is ontworpen door landschapsarchitect Thijs de Zeeuw en is in oppervlakte ruim tien keer zo groot als het huidige verblijf van de leeuwen: het monumentale Kerbertterras.

Tjerk ter Meulen, Manager Dier & Plant: “In tegenstelling tot dit monumentale verblijf, hebben we op deze plek veel meer mogelijkheden om de leeuwen een natuurlijke en verrijkende omgeving te bieden. Thijs de Zeeuw heeft een heuvelachtig savannelandschap ontworpen, waar de leeuwen naar boven kunnen klimmen voor overzicht over hun omgeving, langs de wateroevers in het zand kunnen ravotten of een schuilplek opzoeken in holtes van de grot die langs het verblijf loopt. Door de grot loopt een wandelpad voor bezoekers, omringd door twee watervallen. Met een doorkijkje langs de waterval kunnen ze hier zomaar oog in oog staan met de leeuwen. Achterin deze overdekte passage bevindt zich straks ook het binnenverblijf van de leeuwen.”

Steun voor leeuwen, algazellen en het Kerbertterras

ARTIS zag zich begin vorig jaar nog genoodzaakt om de leeuwen elders in een nieuw verblijf onder te brengen, toen het vooruitzicht op de bouw in ARTIS niet langer realistisch bleek vanwege de coronacrisis. Dankzij de genereuze steun van twee schenkende partijen is het nu alsnog mogelijk om het gedroomde nieuwe verblijf te realiseren. De steun gaat zelfs nog verder dan de leeuwen. Ook het recent opgeleverde, nieuwe verblijf van de algazellen en de aanpassingen die straks nodig zijn aan het Kerbertterras zijn dankzij deze financiële steun mogelijk gebleken.

Zomer 2023

Naar verwachting duurt de bouw ongeveer een jaar. Wanneer alles voorspoedig verloopt, gaan de leeuwen in de zomer van 2023 over naar hun nieuwe verblijf en kunnen de bezoekers van ARTIS de dieren in hun vernieuwde habitat bewonderen.

Bron en meer informatie: www.artis.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *