Bestemmingsplan Landgoed Gulbergen binnenkort in procedure

Landgoed Gulbergen is een groen natuur- en recreatiegebied op het grondgebied van de gemeenten Nuenen en Geldrop-Mierlo met daarin onder meer een voormalige stortplaats. Dit gebied wordt verder omgevormd tot een recreatief gebied voor de regio Zuidoost-Brabant. Het wordt daarmee het focuspunt in het groene landschapspark Rijk van Dommel en Aa.

gulbergenVoor het realiseren van Landgoed Gulbergen is het merendeel van de terreinen intussen verworven. Het landgoed is inmiddels circa 325 ha groot. De gronden zijn in eigendom bij SRE (Samenwerkingsverband Regio Eindhoven) en in erfpacht uitgegeven aan NV Razob.

Beheermaatschappij Gulbergen BV (100% dochter van Attero), Libéma Exploitatie BV, het Samenwerkingverband Regio Eindhoven (SRE) en de betrokken gemeenten werken nauw samen bij de verdere planontwikkeling. In deze ontwikkeling wordt nu een volgende stap gezet door het in procedure brengen van nieuwe bestemmingsplannen. Deze bestemmingsplannen worden eind september door de gemeenten Nuenen en Geldrop-Mierlo in procedure gebracht. De bestemmingsplannen beschrijven vijf ontwikkelingen:

  1. Ontwikkelen van evenemententerreinen;
  2. Circa 300 recreatiewoningen inclusief voorzieningen;
  3. Uitbreiding Dierenrijk inclusief verbindingstunnel voor bezoekers van Dierenrijk, om het noordelijk en zuidelijk deel van het plangebied met elkaar te verbinden;
  4. Uitvoering leisure II-concept (het gaat hier om skihellingen en bijbehorende recreatievoorzieningen);
  5. Aanleg amfitheater.

Inhoud ontwikkelingen
Het bestaande landschap met daarin de oude regionale stortplaats, de voormalige grondbank (zandopslagplaats), de spoorweg, maar zeker ook de natuurwaarden van het gebied, denk aan de Hooidonksche Beek, het bos en de wandel- en fietspaden, is het uitgangspunt van de ontwikkelingen. Daarbij is het ook belangrijk om de geschiedenis van het gebied te behouden. Binnen deze bestaande situatie wordt het gebied nu verder ontwikkeld tot een aantrekkelijk recreatief centrum waar nadrukkelijk ook ruimte is voor diverse natuurwaarden. Meer informatie over Landgoed Gulbergen www.gulbergen.nl.

Rijk van Dommel en Aa
Landgoed Gulbergen ligt in het Rijk van Dommel en Aa, het natuurgebied tussen Eindhoven en Helmond. Bij de ontwikkeling van het Rijk van Dommel en Aa staat het versterken van de natuur en het uitbreiden van de recreatiemogelijkheden centraal. De ontwikkelingen van Landgoed Gulbergen passen hierin. De gebiedsontwikkeling Rijk van Dommel en Aa is vastgelegd in een Intergemeentelijke Structuurvisie (ISV), waarin ook het project Landgoed Gulbergen is opgenomen. Voor meer informatie www.rijkvandommelenaa.nl.

Bron: samenwerkingsverband Regio Eindhoven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *