Laatste kans voor registreren van landbouw- of recreatieve voertuigen bij de RDW

Diverse voertuigen (w.o. trekkers, recreatietreintjes en brede grasmaaimachines) hebben m.i.v. 1-1-2021 een registratieplicht. De overgangsperiode loopt eind december 2021 af. Na deze datum wordt het lastiger en duurder om een voertuig alsnog te registreren.

De campagne van het RDW heeft vooral veel aandacht gekregen in de landbouw. Veel landbouwvoertuigen, w.o. trekkers, vallen onder de nieuwe verplichting. Voor deze voertuigen moet een kentekenbewijs worden aangevraagd (registreren).  Welke voertuigen in de recreatiesector onder de verplichting vallen is wat minder duidelijk. Daarom vroegen we het RDW om méér overzicht.

Hoe zit het met…

Grasmaaimachines? RDW: “Alleen zitmaaiers die breder zijn dan 130 cm vallen onder de registratieplicht.”

Kleine trekkers om caravans naar hun plaats te trekken? RDW: “Ook minitrekkers moeten worden geregistreerd.”

Golfkarretjes? RDW: “Golfkarretjes met laadbak of ingezet als wegtreintje vallen onder de registratieplicht. Golfkarretjes die alleen zijn ingericht voor het vervoer van personen vallen niet onder de registratieplicht.”

Recreatie treintjes? RDW: “Ja, deze vallen ook onder de registratieplicht.”

Voor wagentjes die door housekeeping gebruikt worden of recreatievoertuigen in de verhuur is geen eenduidig antwoord te geven. Voor dit soort gevallen heeft het RDW een stappenplan op de website staan, waarmee je een indicatie kunt krijgen of jouw voertuig registratieplichtig is.

In het algemeen geldt dat als het gaat om voertuigen die nog geen kenteken hebben, wielen en een motor hebben en harder dan 6 km/u rijden en op de openbare weg komen, de kans groot is dat het voertuig registratieplichtig is.

De algemene richtlijn van het RDW

Let op: Openbare weg is een breed begrip!

De registratieplicht geldt alleen voor voertuigen die op de openbare weg komen. Het RDW wijst er op dat het daarbij ook gaat om het eigen terrein of een recreatieterrein dat toegankelijk is voor anderen, ook als daar een hek of slagboom voor zit die automatisch opengaat.

Registreren na 2021 fors duurder

Volgend jaar (2022) wordt registreren lastiger en duurder. Tot 1 januari 2022 registreer je een voertuig online voor 18 euro per voertuig. Vanaf 1 januari kan registreren alleen nog na een keuring op een van onze 16 keuringsstations. Aan keurings- en registratiekosten ben je minimaal 140 euro kwijt – en vaak veel meer. Ook moet het voertuig voldoen aan de permanente eisen van de voertuigcategorie.

Meer informatie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *