Het handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK) telde in het eerste kwartaal van 2024 ruim 27.000 eventcateraars. Dat zijn er bijna 16.000 meer dan vijf jaar geleden +133%.
In Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht is de toename procentueel gezien het grootst. Respectievelijk steeg het aantal hier met 167%, 143% en 136% en komen de aantallen op 1 januari 2024 op 9.142, 5.954 en 2.428. In Zeeland zijn relatief weinig eventcateraars te vinden, toch heeft hier met een toename van 116% een flinke stijging plaatsgevonden.
Kostenstijgingen
Vanwege hoge inflatie staan de marges voor eventcateraars flink onder druk. Een woordvoerder van KHN legt uit: “De omzetten zijn gestegen, maar de kosten nog veel harder. Denk aan hogere inkoopprijzen en stijging van de personeelslasten. In reactie op de stevige inflatie kijken eventcateraars naar verschillende mogelijkheden, zoals het aanpassen van menu’s naar seizoensgebonden en lokaal beschikbare ingrediënten om kosten te drukken. Ook wordt er gekeken hoe prijsstijgingen deels kunnen worden doorberekend aan de klant en hoe personeel en middelen efficiënter ingezet kunnen worden.”
Specialisatie en duurzaamheid
Eventcateraars zorgen er volgens KHN elk op hun eigen manier voor om zich te onderscheiden in de competitieve markt. “Er is een duidelijke trend zichtbaar waarbij eventcateraars zich specialiseren op bepaalde gebieden, zoals vegan catering, of catering gespecialiseerd in bepaalde keukens (bijvoorbeeld Aziatisch, Mediterraans) of thema’s zoals duurzaamheid of lokale producten. Ook zien we dat cateraars een steeds belangrijkere rol spelen in gepersonaliseerde en ervaringsgerichte evenementen, door het cateringconcept heel sterk uit te werken. Echter zijn er ook zeker nog cateraars die juist kiezen voor een breed aanbod om een zo divers mogelijk publiek te bedienen.”
Ook duurzaamheid staat binnen deze beroepsgroep hoog op de agenda. “Dit uit zich in het gebruik van lokale en seizoensgebonden producten, minder vlees en meer plantaardige opties en het verminderen van voedselverspilling.”
Bron en meer informatie: www.kvk.nl