KNMI: Vooral nattere zomers en warmere lentes in Nederland dan 10 jaar geleden

Iedere tien jaar maakt het KNMI een nieuwe klimatologie van Nederland, ook wel klimaatnormalen genoemd. De grootste verschillen tussen de periode (1961 – 1990) en (1991 – 2020) zijn te vinden in de gemiddeld warmere lentes en relatief meer neerslag in de zomer.

Voor de recreatiesector zijn dit relevante cijfers. Neem bijvoorbeeld een openluchtzwembad. Daar wordt de investeringsberekening gebaseerd op het aantal geschikte warme zwemdagen. Voor het rendement van een ijsbaan zijn de vorstdagen bepalend, terwijl indoorfaciliteiten in trek zijn op regenachtige dagen. Naar verluid is de klimaatverandering ook één van de redenen dat Zuid-Europese campingketens steeds vaker Nederlandse campings opkopen.

Duiding Pretwerk.nl

Klimaatveranderingen tussen 1961-1990 en 1991-2020

Tussen ‘1961­ – 1990’ en ‘1991­- 2020’ is de jaargemiddelde tempera­tuur in Nederland toegenomen met 1,1°C. Dat is ruim twee keer zo veel als de toename van de wereldgemiddelde temperatuur in dezelfde periode. De temperatuur is in alle seizoenen toegenomen. De toename is het grootst in de lente, en het kleinst in de herfst.

De lente en de zomer zijn mede opgewarmd doordat in die seizoenen de inkomende zonnestraling toenam. Jaargemiddeld nam de zonnestraling toe met 4%. De jaargemiddelde wind snelheid nam daarentegen af, eveneens met 4%. Gemiddeld over Nederland is de jaarlijkse neerslag toegenomen, met 8%. De toename is het grootst in de winter en de zomer. Hierbij werden de natte dagen natter; het aantal natte dagen veran­ derde niet of nauwelijks.

De lente is het enige seizoen waarin de neerslag is afgenomen. Het aantal droge dagen in de lente is sterk toegenomen. De verdamping is in alle seizoenen toegenomen, vooral in de lente. Dit heeft – samen met de afgenomen neerslag in de lente – geleid tot een toename van het maximale neerslagtekort gedurende het groeiseizoen (+ 12%) en een toename van het neerslagtekort aan het eind van de lente (+ 22%).

Bron en meer informatie: KNMI Klimaatsignaal (pdf)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *