Ruim 67 procent van de Nederlandse camperaars zegt dat de kinderen meebeslissen over de bestemming van het volgende camperavontuur. Deze campertrips met kinderen duren gemiddeld 6 dagen. Dit blijkt uit onderzoek onder bijna 2.000 Nederlandse gebruikers van Campercontact, platform voor camperaars.
Gevraagd naar de lengte van camperreizen met kinderen is er een tweeledig beeld: 22 procent houdt het bij korte trips tot 250 kilometer, terwijl 21 procent juist kiest voor grote avonturen van 2.000 kilometer of nog langer. “Deze cijfers laten zien dat het camperleven voorziet in de behoefte van heel verschillende typen reizigers,” zegt Jorian Keij, CEO van Campercontact. “Daarbij kiest een deel voor de zekerheid van vooraf boeken, terwijl een ander segment het liefst op de bonnefooi reist.”
Gebrek aan privacy
Meer dan de helft van de Nederlandse camperaars zegt niets te doen om hun kinderen onderweg te vermaken, omdat zij dat zelf prima kunnen. Camperaars die dat wel doen, geven hun kinderen voornamelijk een tablet of telefoon om video’s op te kijken of te luisteren naar luisterboeken. Zijn er ook nadelen aan het camperen met kinderen? Maar liefst 46 procent antwoordt ontkennend. De beperkte ruimte in de camper benoemt 22 procent als bezwaar. Andere nadelen zijn het gebrek aan privacy (8 procent) en het slaapritme van de kinderen (7 procent), het gevolg van het feit dat 85 procent van de kinderen bij de ouders in de camper slaapt. Slechts 7 procent zegt dat ook andere gasten weleens last hebben van hun kinderen.
Maximaal 5 uur per dag onderweg
Waar mei en september de populairste maanden zijn voor camperaars zonder kinderen, zijn de zomermaanden juli en augustus de topmaanden voor gezinscamperen. Hoewel 43 procent van de gezinnen de voorkeur geeft aan de relatieve luxe op campings, kiest 24 procent bewust voor de vaak iets meer basic camperplaatsen. Camperaars met kinderen verblijven gemiddeld 2 nachten op één locatie voordat zij zich verplaatsen naar de volgende overnachtingslocatie. De grootste groep (56 procent) zegt dat een etappe maximaal 5 uur duurt.
Hond is favoriet
Van de Nederlandse camperaars neemt 39 procent ook regelmatig een huisdier mee, waarbij honden veruit favoriet zijn (96 procent). “Onze data laten zien dat huisdieren een belangrijk onderdeel zijn van het camperleven. Het is duidelijk dat camperaars veel waarde hechten aan locaties die geschikt zijn voor hun viervoetige vrienden,” zegt Keij.
36 procent van de huisdiereigenaren verblijft voornamelijk op camperplaatsen, 24 procent op campings, maar het grootste deel (40 procent) varieert daarin. De vijf belangrijkste eigenschappen van een overnachtingslocatie voor mensen die reizen met huisdieren zijn: huisdieren zijn nadrukkelijk toegestaan op de locatie, uitlaatmogelijkheden, wandelroutes in de buurt, voldoende schaduw en ruime plaatsen.
Los op de stoel
Camperaars nemen over het algemeen hun verantwoordelijkheid: 88 procent van de huisdiereigenaren verdiept zich vooraf in de regels voor reizen met dieren en 97 procent neemt een huisdierpaspoort mee. Ook heeft 84 procent hun huisdier(en) netjes aangelijnd op de overnachtingslocatie.
Alhoewel het verplicht is om dieren onderweg veilig vast te zetten in bijvoorbeeld een hondengordel of kennel, zegt maar liefst 55 procent hun huisdier(en) gewoon los op een stoel te vervoeren. En 49 procent zegt hun huisdier weleens in de camper achter te laten (met een raampje open) wanneer zij zelf op pad gaan.
Ruim 26 procent zegt zich weleens te ergeren aan de huisdieren van andere gasten. De grootste irritaties zijn: baasjes die niet optreden tegen hun dieren, hard blaffen en uitwerpselen.
Bron en meer informatie: www.campercontact.com