Kickstart Cultuurfonds doneert 2,5 miljoen euro aan 87 musea in heel Nederland

Goed nieuws voor 87 musea verspreid over heel Nederland: zij ontvangen 2,5 miljoen euro van Kickstart Cultuurfonds om hun museumgebouw of tentoonstelling coronaproof te maken en straks publiek weer op een veilige manier te kunnen ontvangen.

De donaties variëren van 2.700 euro voor het Industrieel Museum Zeeland in Sas van Gent tot 90.264 euro voor het Cobra Museum in Amstelveen voor onder meer extra voorzieningen en aanpassingen tijdens de tentoonstelling ‘Frida Kahlo & Diego Rivero. A Love Revolution’. Dat de nood in de culturele sector nog steeds groot is, blijkt uit de verdubbeling van het aantal aanvragen ten opzichte van de eerste indienronde vorig jaar. In 2020 doneerde het noodfonds al 16 miljoen euro aan producenten van professionele podiumkunsten, muziekpodia, musea en theaters voor ondersteuning van corona-gerelateerde kosten. Dit jaar is 20 miljoen euro beschikbaar.

2.5 miljoen euro voor 87 musea verspreid over het hele land

De 87 gehonoreerde musea zijn verspreid over heel Nederland. Van het Nationaal Orgelmuseum in Elburg tot het Zeeuwse Nationaal Monument Watersnood tot het Drentse Hunebedcentrum in Borger. Naast musea ondersteunt Kickstart Cultuurfonds ook publiekstoegankelijke erfgoedlocaties zoals een landgoed, molen of kasteel. Zo zijn er toekenningen voor Slot Zuylen in Oud Zuilen, voor het Limburgs Landschap voor de Kasteeltuinen Arcen en voor Erfgoed Gelderland, dat een donatie van 72.801 euro ontvangt voor een gebundelde aanvraag van zes musea die het publiek weer willen laten genieten van het Gelderse erfgoed.

Ook donaties voor livestreams en marketing/communicatie

Voor het eerst kunnen musea dit jaar ook aanvragen voor extra, corona-gerelateerde marketing en communicatie en voor online programmering/streaming. Zo ontvangt Verzetsmuseum Amsterdam 11.990 euro voor een virtuele tour door Verzetsmuseum Junior, waardoor de tentoonstelling geschikt is voor een online bezoek door families en scholen. Een museum dat een donatie voor marketing ontvangt is Ons’ Lieve Heer op Solder. Directeur Birgit Buchner: “Dit geld betekent heel veel voor ons. Als klein museum zijn we hard geraakt door de crisis en moeten we op zoek naar nieuwe doelgroepen uit eigen stad en land. Juist nu hebben we nog maar een klein budget en hebben we dit geld des te harder nodig om die nieuwe doelgroepen te bereiken.”

Laatste aanvraagronde en alle toekenningen op www.kickstartcultuurfonds.nl

In totaal is dit jaar al 6.7 miljoen euro gedoneerd aan 195 producenten, muziekpodia en musea. Toekenningen in de categorie theaters maakt het fonds de komende week bekend.

Op www.kickstartcultuurfonds.nl staat een overzicht van alle toekenningen en is te zien welke aanvragers op welk moment nog een aanvraag kunnen indienen in de tweede en tevens laatste indienronde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *