Kermissen mogelijk duurder door stijgende beveiligingskosten

Naast de stijgende kosten met betrekking tot stroom en nieuwe wet en regelgeving, krijgen kermis-ondernemers nu ook te maken met stijgende kosten door het verplicht inzetten van extra beveiligers op het kermisterrein. Dit als gevolg door de ongeregeldheden die de afgelopen tijd hebben plaats gevonden.

Copyright: Johan van Ruijven

Atze J Lubach-Koers voorzitter van de kermisbond BOVAK ziet de laatste tijd meer incidenten met jongeren op kermissen. “Het is een bijna ongrijpbare groep van ongeveer 12 tot 16 jaar, waar de politie helaas weinig middelen voor heeft om flink tegen op te treden”, zei hij in het NOS Radio 1 Journaal. “We zien ze vaak nog rondhangen nadat ze van het terrein zijn verwijderd.”

Begin deze maand liep het uit de hand in Emmeloord, waar meer dan honderd jongeren doelbewust spullen van kermisexploitanten vernielden. Ook werd er met stenen en vuurwerk gegooid. Een groep hield zich tot diep in de nacht op bij de stand- en slaapplekken van de exploitanten. Daar werd getoeterd en lawaai gemaakt en exploitanten werden uitgescholden voor “kankerzigeuner”. Mogelijk was een ruzie tussen een kermismedewerker en een bezoeker de aanleiding voor de ongeregeldheden.

“Zo’n grote groep levert een zeer onveilig gevoel op voor de exploitanten en hun gezinnen”, zegt Lubach-Koers. De kermis in Emmeloord moest eerder sluiten, terwijl een flink deel van de omzet juist uit de avond moet komen. “Uiteindelijk legt de vergunningverlener de kosten voor extra beveiligers en hogere hekken weer bij ons en dat zien bezoekers terug in de entreeprijzen van attracties.”

Ook stijgende kosten op andere vlakken

Overigens zijn dit niet de enige stijgende kosten waar de kermisbranche mee te maken heeft. Een grote kosten post die er aan zit te komen heeft ook betrekking tot het transport. Zo is er nieuwe wet en regelgeving op komst waardoor sommige transporten niet meer de binnensteden in mogen. Hierdoor wordt het lastig om de kermis nog betaalbaar te houden, vooral voor mensen met een kleine portemonnee.

Bron: NOS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *