Kansen voor leisure in winkelcentra en binnensteden

Veel gemeenten stevenen af op grote problemen; er dreigt een strop op de lopende grondexploitaties van de winkelcentra, en in het stadscentrum loopt de rentabiliteit van ondernemers terug. Bestuurskundige Peter Ramautarsing ziet leisure-ontwikkelingen als een van de mogelijke oplossingen van het probleem:

Panden in winkelstraten staan steeds langer leeg

Stadscentra hebben natuurlijk enige vormen van leisure binnen hun domein, maar toch zijn de functies redelijk gescheiden. Het is al wel gebruikelijk dat horeca zich mengt met winkelen. Dat is gezellig en vult elkaar aan. Vaak zijn ook openbare faciliteiten, zoals bibliotheek, theater, etc, in de buurt van het centrum gevestigd. Dit kan steviger; door deze functies daadwerkelijk een plek te geven ín het centrum, tussen de winkels en de horeca in.
Daarnaast zijn er vormen van leisure die juist buiten het centrum worden gesitueerd. Denk aan sport. Door de leegstand in winkels en kantoren, ligt hier een mooie kans om sportvoorzieningen middenin het centrum te vestigen. Dit biedt de gelegenheid om tussen de middag , of direct na het werk even met een collega een partijtje squashen. De in het centrum gevestigde horeca, krijgt een nieuwe doelgroep te bedienen. Dat is hard nodig, want de traditionele doelgroep loopt langzaam weg.

Wat is er voor nodig om dit voor elkaar te krijgen? In essentie: Bestemmingsplanwijziging en budgetten om de transitie te begeleiden en faciliteren. Zoals in de eerste jaren van deze eeuw veel geld werd uitgetrokken voor “wonen in centrum/ wonen boven winkels”, zal nu geld uitgetrokken moeten worden om winkelruimte geschikt te maken voor allerlei leisurefaciliteiten, zoals kleinschalige sportbeoefening.

Wat te denken van musea? Ook deze zijn vaak net buiten de stadscentra gesitueerd, in de hoop dat mensen na afloop het stadscentrum bezoeken, met als doel te shoppen, of de plaatselijke horeca te bezoeken. Dit kan een veel krachtiger impuls krijgen als dit soort functies functies zich niet net buiten, maar midden in de centrum zijn geplaatst. Geen cultureel kwartier, maar één multifunctionele ruimte. En mooie uitdaging voor stedenbouwkundigen en stadsarchitecten om daar eens mee te stoeien. Je loopt bij wijze van spreke, zo van de V&D over de loopbrug naar het museum. In dezelfde ruimte vindt je ook enkele lunch gelegenheden en zie je de toegang tot een gymzaal.
Wat dacht u van een parkeergarage die wordt omgetoverd tot een onderwater- adventure park, waar naast duikinstructies een interessant onderwaterspectakel kan worden geboden?

Lees de hele visie over ontwikkeling van binnensteden op: http://peterramautarsing.wordpress.com

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *